Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Kuku sabzi: een Perzische frittata met héél veel verse kruiden

Elk jaar luiden de Iraniërs de lente in met het maken van kuku sabzi. In deze frisse, Perzische versie van een frittata of omelet gaat een grote berg verse kruiden. Maar dan ook echt een héle grote berg.

Verschillende kukus

Een kuku is de Perzische variant van een omelet of een frittata, maar bevat minder eieren. Je eet ‘m warm of koud, vaak met brood of rijst, yoghurt en ingemaakte groenten.

Je kunt verschillende kukus maken, zo is kuku sib-zamini een versie met aardappel en kuku-ye bademjan bevat aubergine. Maar kuku sabzi, waaraan heel veel verse kruiden worden toegevoegd, is één van de populairste soorten.

Perzische mix van kruiden

Sabzi is een Perzische mix van verse kruiden, die vaak op tafel verschijnt als bijgerecht. Je eet dit bij de maaltijd of neemt er gewoon een handje van en stopt die in je mond. De kruiden hebben en verfrissende werking op je smaakpapillen en passen goed bij de smaken uit de Perzische keuken.

Die kruidenmix bevat meestal munt, dragon, koriander, dille, bieslook, koriander, peterselie en Perzische waterkers (shahi). Ook basilicum is een favoriet, in het Perzisch aangeduid als reyhan. Daarvoor wordt niet de Italiaanse basilicum gebruikt, maar Afrikaanse blauwe basilicum (met blauwe nerven) of Thaise basilicum.

Dadels en rozenblaadjes

Naast de eieren en groene kruiden, gaat er ook nog ui, wat kurkuma, bloem of bakpoeder en soms wat walnoten door het mengsel. Opvallend is dat er meer verse kruiden dan eieren in gaan. Het resultaat is dan ook een groene frittata.

Kijk ook niet raar op als je een keer en zoete variant voor je neus krijgt: de kuku wordt ook weleens zoet opgediend, met dadels en gedroogde rozenblaadjes. Ook worden er weleens zuurbesjes of azijnbesjes (bekend onder de Engelse naam barberry) overheen gestrooid.

Zelf kuku sabzi maken

In onderstaande video leer je hoe je zelf op simpele wijze kuku sabzi kunt maken. Gewoon in een koekenpan, net als een omelet of frittata. Daarna zet je ‘m een minuutje onder de grill.

Gebruik lekker veel kruiden en eet de kuku zó, met wat yoghurt, of op een broodje met wat radijs en bosui.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.