Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: ijs met zwarte peper en krokante pijnboompitten (zonder ijsmachine!)

Het lekkerste ijs dat we ooit aten? Dat was misschien wel het roomijs met zwarte peper, zeezout en krokante pijnboompitten van ijssalon Morgenstern’s in New York. We denken er nog váák verlekkerd aan terug. En als NYC ver weg is, maak je het toch gewoon zelf? Voor dit simpele recept heb je niet eens eens een ijsmachine nodig.

Salt & pepper pine nut ice cream noemen ze dit ijs bij Morgenstern’s. Het is in feite roomijs met precies de juiste hoeveelheid gemalen zwarte peper, een snufje zout en krokante pijnboompitten (kort gekarameliseerd met een beetje suiker). Het romige ijs met de kick van zwarte peper, het zout dat de smaken versterkt en de aardse notigheid en crunch van de pijnboompitten: dit ijs is héél bijzonder.

Heb je geen ijsmachine in huis? Daar hebben we aan gedacht. Daarom maak je dit ijsrecept zonder ijsmachine. Sterker nog: het is de makkelijkste manier om ijs te maken die er is.

IJs met zwarte peper (zonder ijsmachine)
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

IJs met zwarte peper, zeezout en krokante pijnboompitten

Doe de koude slagroom en gecondenseerde melk in een grote kom en klop ze met een mixer een flinke tijd op. Dat duurt wel 10 minuten. Het mengsel is goed als je ziet dat de garde strepen achterlaat in het ijsmengsel.

Maak ondertussen de krokante pijnboompitten. Verhit een pannetje op medium-laag vuur en doe de pijnboompitten en suiker erin. Zodra de suiker begint te smelten, roer je met een houten lepel zodat de pijnboompitten worden bedekt met een laagje suiker.

Laat op het vuur staan tot de pitjes goudbruin zijn (kijk uit dat ze niet verbranden). Schep ze dan meteen op wat bakpapier en laat afkoelen en uitharden.

Meng de zwarte peper, het zout en de krokante pijnboompitten kort door het ijsmengsel (zorg dat alles goed is gemengd) en schep alles over in de cakevorm.

Sluit af (bedek de vorm bijvoorbeeld met folie of een deksel) en zet voor minimaal 6 uur of liever een nacht in de vriezer om op te stijven.

Laat het ijs kort zacht worden buiten de vriezer voordat je een bolletje schept.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.