Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Begin je dag als de Sicilianen met een ijskoude ‘granita di mandorle’

Ice cream for breakfast? Wel als het aan de Italianen ligt! Niet alleen happen zij gerust een brioche met een bolletje ijs weg voor het ontbijt, ze starten de dag ook graag met een ijskoude ‘granita di mandorle’. Oftewel: een amandelgranita.

Ontbijten met ijs op Sicilië

Afgelopen zomer in Berlijn aten we eens zo’n ‘granita di mandorle’ bij een zaakje in steengoed Italiaans ijs en… we konden ons geluk niet op. Deze amandelgranita is afkomstig uit Sicilië, waar de zomers al vroeg en heet beginnen. En dan kun je wel zo’n ijskoud ontbijtje gebruiken.

Op Sicilië eet je de granita op of met brioche, met een espresso erbij. Geen gek begin van de dag, toch?

Koffiegranita

Wat is granita di mandorle (of amandelgranita)

Voor granita di mandorle wordt meestal amandelpasta gebruikt, aangevuld met suiker en water. In sommige recepten worden hele amandelen gebruikt die samen met suiker worden vermalen tot een pasta. En er zijn ook recepten voor amandelgranita in omloop waarvoor amandelmelk (of andere melk) en amandelen worden gebruikt, voor een extra romig resultaat.

En dan is er ook nog weer verschil in smaak als je witte ongebrande amandelen gebruikt of juist voor geroosterde amandelen gaat.

Zelf amandelgranita maken

Amandelgranita is niet moeilijk om te maken. Met een blender heb je het halve werk er al opzitten. Het meest arbeidsintensieve eraan is dat je de granita gedurende vier uur elk uur even uit de vriezer met een vork moet losroeren. Maar dat heb je misschien graag over voor zo’n heerlijk ontbijt.

Wat je in ieder geval moet doen, is de aflevering van de Netflix-serie Chef’s Table: Pastry kijken met Corrado Assenza van Caffè Sicilia (seizoen vier, aflevering twee). Deze Siciliaanse chef is gespecialiseerd in het maken van cannoli, gelato en granita (waaronder granita di mandorle). O, kunnen we alweer naar Italië?

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.