Brisket met kruiden: de klassieker van de barbecue

Brisket is zeg maar de heilige graal binnen het barbecuewezen. Doorgaans niet eenvoudig om te maken, maar Julius Jaspers loodst je erdoorheen. Dit recept komt uit zijn nieuwe kookboek Het complete BBQ boek. Een echte must-have voor iedereen die graag een culinair fikkie stookt.

Julius: “De brisket, ook wel de puntborst genaamd, is voor mij de moeilijkste opgave binnen de KCBS (Kansas City Barbeque Society), maar het is wel heel lekker. Ik heb dus een variant bedacht om niet de hele nacht naast het vuur te hoeven zitten (een goede brisket doet er zeker 15 uur over), maar dit wordt er niet één voor de wedstrijd.”

> Lees ook: alles over brisket (+ zo maak je het zelf!)

Brisket van de barbecue
Bron: Dennis Brandsma / Het complete bbq boek

Brisket met kruiden

1. Meng paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, zwarte peper, cayennepeper en geelwortelpoeder tot een rub en smeer de hele brisket hiermee in.

2. Leg de brisket op het rooster en schroei rondom dicht, laat dan de temperatuur van de barbecue dalen naar 140 °C.

3. Pak de brisket in aluminiumfolie, samen met de uien, knoflook en tijm en overgiet met de helft van het appelsap.

4. Leg de ingepakte brisket terug op de barbecue en vul na 2,5 uur aan met de rest van het appelsap.

5. Houd er rekening mee dat bij een barbecue zonder deksel de gaartijd behoorlijk langer zal zijn. Controleer na een totaal van 4 uur de kerntemperatuur, die moet 92 °C zijn, stook anders de barbecue wat op.

6. Laat de brisket een kwartier rusten en snijd daarna in vingerdikke plakken.

Het complete BBQ boek

Het complete bbq boek van Julius Jaspers is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 25,-

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Brisket met kruiden: de klassieker van de barbecue
Sluiten