Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Eleven Madison Park is het beste restaurant ter wereld: maar waarom?

De vlag kan weer uit bij Eleven Madison Park in New York: dit restaurant eindigde vorig jaar al op de derde plek in de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld. Dit jaar gaan ze er vandoor met de eerste prijs!

De zaak had ook al net – voor het zesde jaar op rij – drie Michelinsterren gekregen. Maar wat maakt ‘s werelds beste restaurant nou eigenlijk zo bijzonder?

Volledig betoverd

Sinds 2004 heeft geen enkel ander Amerikaans restaurant het voor elkaar gekregen: de nummer één notering behalen in de lijst van The World 50’s Best Restaurants.

Dus Eleven Madison Park zet de Verenigde Staten toch maar weer mooi (terug) op de gastronomische wereldkaart. Chapeau voor chef Daniel Humm, die met zijn keukenbrigade gerechten maakt die mensen betoverd achterlaten.

Het oordeel van de jury

Awards, sterren, lovende kritieken: maar wat maakt Eleven Madison Park nou zo bijzonder? Daarover zegt de jury van The World’s 50 Best Restaurants: “Het is de perfecte combinatie van uitstekende gastvrijheid en voortreffelijk eten in een iconische setting in New York City die maakt dat Eleven Madison Park het nummer één restaurant is.”

Ook zeggen ze: “Co-eigenaren Will Guidara en Daniel Humm hebben er hun levenswerk van gemaakt om de muren tussen het restaurant en de keuken te doorbreken en ervoor te zorgen dat de klantervaring van begin tot einde een harmonieus geheel is.”

Leuk, maar wat koken ze?

Dat klinkt mooi, maar wat zijn nu dé gerechten op de kaart die iedereen betoveren? Da’s lastig vast te stellen, want het restaurant werkt met een wisselend tasting menu van 8 tot 10 gangen.

De geroosterde eend is in ieder geval de signature dish van chef Humm. Die heeft hij in de loop der jaren al op verschillende manieren geserveerd: met honing en lavendel bijvoorbeeld of met een glazuur van honing en daarbij meiknolletjes en bosbessen.

eend Eleven Madison Park
Bron: Eleven Madison Park

Ook op Instagram is het urenlang scrollen door lovende woorden over gerechten als knolselderij, gesmoord in zwarte truffel, gebakken foie gras met aardbei en ui en gerookte kreeft met venkel en mossel in een bouillabaisse.

Of wat dacht u van kaviaar Benedict met gerookte steur, ham en een gepekelde eidooier, opgediend in een kaviaarblikje? “The best meal of my life“, aldus een heleboel zielsgelukkige eters op social media.

11 jaar Eleven Madison Park

Eleven Madison Park is wel behoorlijk aan de prijs: voor een tasting menu reken je gemiddeld zo’n € 275,- af. In totaal bijna € 1000,- voor twee personen als je er ook bijpassende wijnen bij laat schenken. Bam!

Bovendien gaan ze van juni t/m september een tijdje dicht in verband met een verbouwing (wel leuk: tot die tijd serveren ze een menu met de elf klassieke gerechten van de afgelopen elf jaar). Ach, het restaurant heeft in ieder geval twee kookboeken de boekhandel in geslingerd. Kun je er tóch een beetje van meegenieten…

Je vindt Eleven Madison Park aan – je raadt het al – 11 Madison Avenue in New York.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.