Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze duurzame vissen maken jouw visgerecht nog lekkerder én beter

Vis is gezond, vis is lekker en vis is ongelooflijk veelzijdig. Maar omdat we de zee niet leeg willen eten als visfanaten zijnde, kiezen we het liefst voor een duurzame vis. Welke van deze zwemmende soort zijn eigenlijk een duurzame keuze?

Van mossel tot makreel: er is meer mogelijk dan je denkt.

Vis eten is nóg lekkerder als ‘ie duurzaam is: dit zijn de beste keuzes

Uiteraard is de ene vis een stuk duurzamer gevangen of gekweekt dan de ander, en daarom zijn er ook voor ieders gemak keurmerken in het leven geroepen. MSC, ASC en VISwijzer bijvoorbeeld, kunnen je bijstaan in het kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis.

pasta met mosselen, chorizo en limoen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wat is duurzame vis

Maar eerst even over wat nou eigenlijk een vis duurzaam maakt. We raadplegen daarvoor de eerdergenoemde VISwijzer van Goodfish: “Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem.” Geen vissen die bijdragen aan overbevissing en milieuvervuiling dus.

Duurzame vissen

Waar je in supermarkten eenvoudiger zelf een keurmerk checkt, is dit bij de visboer wat lastiger. Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed.

Handige tip voor wanneer je bij die visboer staat of in een restaurant boven je menu hangt: check jouw keuze op de VISwijzer.

Zalm tataki tussengerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Minder duurzame keuzes

Waar je waarschijnlijk ook achter zult komen: er zijn een hoop bekende vissoorten helemaal niet duurzaam gevangen of gekweekt. Sliptongen, paling, heek, heilbot, griet en veel kabeljauw helaas ook.

De vetten in veel vissen mogen dan gezond zijn, te veel van iets is ook weer niet goed. Eet vis dus met mate en nog een tip: vraag bij de visboer naar de bijvangst, want dan ben je nog goedkoper uit ook.

En dan nu aan de slag met deze visgerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.