Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over mastiha: een fijn Grieks likeurtje (om van te nippen of om mee te koken)

Toen we laatst bij het vernieuwde Podium Mozaïek in Amsterdam gingen eten, kwamen we in contact met mastiha. Dat blijkt een Griekse likeur te zijn waar je niet alleen al genietend van kunt nippen, maar die zich ook heel goed leent om mee te koken.

De nieuwe chef in Podium Mozaïek heeft Griekse roots en dat komt op verschillende plaatsen op de kaart terug. Zo kun je er spanakopita bestellen: die heerlijke Griekse spinazietaart met filodeeg. Ook de tzatziki die je krijgt bij het pitabrood verraadt dat ‘t om the real deal gaat. En dan is er nog mastiha, een Grieks likeurtje dat in de cheesecake met kersen verwerkt zit. Willen we meer over weten!

Mastiha: een fijn Grieks likeurtje

Mastiha (of masticha) blijkt een Griekse likeur te zijn die op smaak gebracht wordt met de hars van de mastikabomen op het Griekse eiland Chios en wordt verrijkt met suiker.

Qua smaak resulteert dat in een zoet likeurtje met kruidige, dennen- en cederachtige smaken. Vaak wordt het gedronken na de maaltijd, er wordt immers beweerd dat ‘t de spijsvertering zou bevorderen.

Er is meer dan moussaka: 5 andere verrassende Griekse specialiteiten

Cheesecake, cocktails, ijs

Het aroma van dennen en ceder vinden wij al reden genoeg om een flesje mastiha in huis te hebben (al helemáál als je ervan houdt om culinaire thema-avonden te organiseren, met bijvoorbeeld stifado of feta saganaki). Het is nou eenmaal een ontzettend fijn likeurtje met een gesofisticeerd maar toegankelijk smakenpallet.

Mede hierdoor leent mastiha zich ook heel goed om te verwerken in allerlei gerechten. Doe zoals de kok bij Podium Mozaïek en meng ‘m met kersen voor een heerlijke coulis voor op de cheesecake. Of maak er cocktails mee: een mastiha sour bijvoorbeeld, of een mastiha mule. Je zou zelfs exen beetje mastiha over je ijsje kunnen plensen voor een volwassen toets.

In dit recept gebruiken ze mastihalikeur bovendien om worstjes in aan te bakken, wat ontzettend lekker moet zijn bij de witte bonenpuree die ze erbij serveren.

Een flesje mastiha kost €21,50 en koop je o.m. online

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.