Emmo de Bie
Emmo de Bie Drinken 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je proeven! vandeStreek en HEMA lanceren rookworst-bier

Bier en worst. Naar ons idee een match made in heaven. Want zeg nou zelf, op elke degelijke borrelplank mogen de ossenworst, Fuet of Chorizo natuurlijk niet ontbreken. Dat dachten brouwers van vandeStreek bier ook. Zij besloten met HEMA de handen ineen te slaan en een bier te brouwen geïnspireerd op HEMA’s meest iconische product: de rookworst!

Voor HEMA is dit niet de eerste samenwerking met een bekende bierbrouwer. Zo ontwikkelde de winkelketen vorig jaar samen met de Amsterdamse brouwerij Lowlander een milkshake blonde ale geïnspireerd op de welbekende HEMA tompouce (juist: tompouce bier dus!). Het resultaat was een fruitig biertje met een romige schuimkraag en de smaken van vanille en framboos.

Daarnaast ontwikkelden HEMA en Lowlander eerder dit jaar voor Valentijnsdag een Love Ale.

Rookworst-Weizen
Bron: HEMA

Rookworst Weizen

Maar nu gaat HEMA dus in zee met de Utrechtse brouwerij vandeStreek. Het idee was om de gouden combinatie van bier en worst samen te voegen. Als biersoort is ervoor gekozen om een Weizen te brouwen. Dit is een fris, kruidig en licht bier op basis van tarwe. Dit kan gezien worden als een tegengeluid op alle zware en donkere bockbieren die je voornamelijk in het najaar ziet.

Maar hoe krijg je nou die iconische maak van HEMA rookworst in je bier, en dat het ook nog lekker is? Volgens medeoprichter Ronald van de Streek wordt de smaak van de rookworst voornamelijk bepaald door de rook (what’s in a name?).  Hierdoor is de juiste combinatie van hout essentieel voor de echte rookworst-ervaring.

“Bier zonder gimmicks”

Het bier krijgt zijn rooksmaak door eerst de mout te roken. De techniek en houtsoort van het roken zijn afgeleid van het recept van de iconische rookworst (die overigens ook als vega variant beschikbaar is). Hierdoor heeft het bier na het brouwen met deze mout de kenmerkende rooksmaak. Daarnaast is de Rookworst Weizen ook volledig vegan, 100% natuurlijk en bevat het geen toegevoegde aroma’s.

Van de Streek: “Al onze producten zijn veganistisch en we vonden het belangrijk om een mooi gebrouwen bier te maken zonder gimmicks zoals echte worsten in de ketel”.

De Rookworst Weizen heeft een alcoholpercentage van 5,5%. Vanaf 24 september ligt het bier bij bijna alle Nederlandse HEMA winkels in de schappen voor € 2,50 per blik en op hema.nl in een 4-pack.

Inmiddels ook zo’n zin in bier?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.