Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 30 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

5 x biertjes die goed matchen bij herfstgerechten

Het najaar brengt een heleboel mooie dingen met zich mee. De prachtige gekleurde herfstbladeren, het dragen van lekkere warme truien… en daarbij drinken we dan het liefste dranken waar we warm van worden. Denk aan warme chocolademelk mét slagroom, glühwein of een (steviger) herfstbier. Tijdens deze koudere maanden zijn de volgende soorten biertjes goed te combineren met herfstgerechten.

Om wat inspiratie op te doen zetten we een aantal combinaties voor je op een rijtje. Want zeg nou zelf: bij een goede maaltijd hoort een goed glas bier.

Biertjes bij herfstgerechten

Stoofvlees & bier

Als je veel kruiden gebruikt in je stoofgerecht, is het goed om te weten dat het bittertje van hop hier goed mee samengaat. In deze runderstoof met bier en appelstroop wordt er al gewerkt met bier als ingrediënt. Dan kun je gemakkelijk voor eenzelfde soort bier kiezen om erbij te drinken. Bijvoorbeeld een Dubbel-bier of een Pale Ale.

> Deze alcoholarme Pale Ale via Little Beershop is lekker bij de stoof op een doordeweekse avond

Mexicaans stoofvlees: barbacoa
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Wildgerechten & bier

Wij worden wild van wild. En we worden nóg wilder van wild met een lekker glas bier erbij. Omdat de meeste wildgerechten een uitgesproken smaak hebben, is het verstandig om ook voor een stevig biertje te kiezen, zodat deze blijft levelen met het gerecht. Ga je bijvoorbeeld voor een stukje wildzwijn met een krachtige saus, dan kun je het beste een Tripel of Dubbelbock kiezen.

> Kies bijvoorbeeld voor deze Belgische Tripel via Drankdozijn

Heb je een stukje vlees waar veel vet aan zit? Dan is het aan te raden om hier een frisser bier bij te drinken. Het zuurtje dat dit bier bevat, breekt het vetlaagje op je tong, waardoor er een mooie balans ontstaat tussen bier en spijs. De keuze voor een Lambic of Geuze is in dit geval een goeie.

Bavette met portsaus: hoofdgerecht voor het kerstdiner
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pompoen & bier

Gerechten met pompoen zijn vaak ietwat zoetig van smaak, zoals deze pompoenpuree. Bij dit soort herfstgerechten mag je ook de ietwat zoetere biertjes schenken. Maar pompoen geeft meestal een zachte smaak mee aan gerechten. Bij zachte smaaktonen mag je dan ook een zacht biersoort serveren. Een blond of bruin bier zijn beide winnaars, zolang ze maar niet te stevig zijn.

> Dit blondbier voor bij zachte pompoentonen is te koop via Drankdozijn

pompoenpuree met buikspek en chimichurri
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Stamppot & bier

Stamppot komt net als pompoen vaak met zachte accenten. Serveer hier dan ook een zacht biertje bij. Zowel een blond als bruin biertje matcht goed. Ga je voor een pittigere stamppot, zoals deze met sambal, dan is de combinatie met een bitter bier erg aangenaam. Denk dan aan een IPA.

> In voor een spicy stamppot? Dan is deze IPA een goede match. Te koop via Little Beershop

Andijviestamppot met zoete aardappel en chorizo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Herfstige taart & bier

Als we dan een diner met bierpairings gaan voorschotelen, hoort er óók een biertje bij het dessert. In dit geval geven we een suggestie van een bier voor bij deze herfstige taart. Vanille en hazelnoten zijn in dit geval de smaakbepalers. Dan kies je voor een bier dat dezelfde kenmerken bevat, om een fijne balans te smeden.

Een Stout of Porter zal daarom goed aansluiten bij een puntje van deze herfstige taart.

> Deze Stout met tonen van vanille mag mooi matchen. Koop ‘m via Little Beershop

Hazelnoottaart
Bron: Culy.nl

Meer tips voor het maken van drank & spijs combi’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.