Redactie
Redactie Drinken 13 jul 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy’s Mr. Vino ontdekt… wijn in Südtirol – deel 2

Culy’s Mr. Vino reisde onlangs af naar Südtirol, oftewel de regio Alto Adige in Noord-Italië. Hij bezocht daar de zogenaamde Weinstrasse (grofweg rond de plaats Bolzano/Bolzen). In een drieluik word je op Culy.nl meegenomen op ontdekkingstocht door dit voornamelijk Duits sprekende gedeelte van Noord-Italië. Met een schitterend landschap, een verrassende keuken en vooral een b(l)oeiende wijncultuur.

Vandaag gaan we het hebben over de opvallende wijndomeinen in deze regio. Want proeven heb ik in Südtirol volop gedaan; en het is aan te raden. Dus reis je af naar dit gebied (zeker doen!), bezoek dan zeker de volgende, gastvrije, anders dan andere domeinen.

Laimberg (nabij het plaatsje Auer)
Je blaast wat rotsen op en zie er ontstaat één grote wijnkelder. Indrukwekkend om te zien en een schier eindeloze range aan soorten: Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Lagrein, Pinot Grigio, Chardonnay, Riesling, Merlot, etc. Naast een wijndomein herbergt Laimberg ook een researchinstituut. Het is hier dus “learning by doing”. Let bij het binnengaan van de wijnkelder op de speciale flessen rechts om de hoek: bij de opening in 1975 hebben alle aangesloten wijnboeren hun beste wijnen daar neergelegd. Alleen te bezichtigen door van tevoren te reserveren. Best geproefde wijn: de Riesling 2011, Montefranco Merano.

Wijndomein Kränzelhof (in het plaatsje Tscherms)
Niet zomaar een wijndomein, maar één met een filosofische inslag. Het domein is aangelegd als een labyrint, met telkens wisselende gezichten. Nooit af en dus altijd in ontwikkeling en dat is precies de bedoeling. Ik betaalde € 8 euro entree om heerlijk op eigen gelegenheid rond te dolen. Wil je de dag echt goed beginnen? In de zomermaanden kun je hier twee keer per week yoga volgen en tot rust komen tussen de druiven.

Wijndomein Alois Lageder (in Margreid)
Ronduit indrukwekkend wat hier gebeurt. Met respect naar de natuur (grazende schapen tussen de wijnranken) en met de blik naar de toekomst. Door progressief denken vanuit een biodynamische grondslag. En dat in alles doorgevoerd. Zoals een wijnkelder die verticaal (17 meter diep) is opgebouwd in plaats van horizontaal. Waardoor zwaartekracht zijn werk doet en dus geen extra energie nodig is. Een must see als je in dit gebied bent (wel even van te voren reserveren). Best geproefde wijn: de Gewürztraminer 2012.

Alois Lag..

Girlan Kellerei (in Girlan)
Een coöperatie van en door 200 wijnboeren. Een boerenslim bedrijf met oog voor groen en een constante drive voor verbetering. Er worden bijvoorbeeld diverse methoden van fermentatie toegepast (draaien, pompen, gebruik zwaartekracht). Best geproefde wijn: Pinot Bianco 2012 van Plattenriegl. Culy tip: drink deze wijn bij forel of risotto met asperges.

Wijndomein Elena Walch (in Tramin en ook in Kalteren/Caldaro)
Het fraaie domein dat ik bezocht ligt in het plaatsje Tramin. Jawel, dé naamgever voor de wereldberoemde Gewürztraminer. Maar bij de familie Walch verbouwt men zo’n 12 verschillende druivensoorten en door blending ontstaan meer dan 20 verschillende wijnen. Nou ben ik een fan van de Pinot Noir, maar hier proefde ik een Pinot Noir (de 2010 Pinot Noir ‘Ludwig’) van uitzonderlijke klasse.

Coöperatie Kellereigenossens (in Tramin)
Gevarieerde coöperatie omdat vele omliggende dorpen hun druiven leveren. In mijn artikel La vie en rosé probeerde ik de rosé weer op de kaart te krijgen. Hier dronk ik de Lagrein Rosé en werd bevestigd in mijn mening over de rosé: wat een mooie, volle, stevige wijn!

Wandelen door de wijngaarden

Naast het kunnen bezoeken van wijndomeinen, coöperaties en kleinere wijnboertjes, is er nog een alleraardigste manier om kennis te maken met de wijnen uit deze streek: via een ‘Weinlehrpfad’. Bijvoorbeeld in Kurtatsch kun je onder begeleiding een vier uur durende wandeling door de wijngaarden maken. Met veel gepassioneerde uitleg en uiteraard proeverijtjes onderweg. Op diverse plekken hangen in de wijngaard zelfs Amfora (kruikjes). Kurkje er af halen, je neus er in stoppen en ruiken wat de aangeplante druif straks in je glas prijs zal geven.

In deel 3 ga ik dieper in op wijn en eten in deze regio. Gezien de gevarieerdheid aan druiven én aan gerechten, iets om naar uit te kijken. Maar samenvattend kan ik nu al zeggen: wat een rijk, gevarieerd gebied voor wijn en aan wijn. Door de unieke blend van Duits/Oostenrijks en Italiaans in denken en doen. Met méér dan oog voor kwaliteit, natuur, duurzaamheid en door ontwikkelen. Ik ben fan: komt dat zien, komt dat proeven zou ik zeggen.

Weinlehrpfad - ruiken

Proeven in Nederland

Wil je Südtiroler wijnen proeven in Nederland? Enkele wijnimporteurs die deze wijnen aanbieden:

• De Wijnengel in Amsterdam
• Van Kooten Wijnen in Haren
• Fattoria.nl
• Les Genereux in Zutphen
• Vino & Vetro in Den Haag
• Kwast Wijnkopers in Nieuw Vennep

Santé.

Met dank aan Transavia en Südtirol Marketing.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.