Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 26 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Die (irritante) draden op je banaan hebben een naam (en een functie!)

Soms, heel soms, zijn draden precies waar je zin in hebt. Neem de Cheestrings van vroeger, smerig maar een ontzettend leuk tijdverdrijf (je ‘pelt’ de kaas). Of gestoofd draadjesvlees, saffraan, pork floss, en zelfs pulled jackfruit: stuk voor stuk draden om van te genieten. Maar draden op je banaan? Nee, bedankt.

Ontdoe een banaan van z’n jasje en daar zijn ze. Langgerekte snaren die kleven aan het zachte, zoete vlees van de banaan. Ze lopen verticaal langs het fruit en eisen dat ze met precisie worden verwijderd.

Bij een rijpe banaan valt het mee, daar bungelen ze wat losjes omheen, maar bij een groenere banaan (überhaupt al niet zo lekker) klampen ze zich genadeloos vast. Als een Jack die aan het vlot hangt en zijn Rose niet wil loslaten. Of was het andersom? Hoe dan ook, die draden zijn nooit gewenst – wel de langdradigheid van de Titanic hoor, das om te smullen!

De draden hebben een naam

Iedereen die een banaan heeft gepeld, is deze witte draden op een banaan tegengekomen. En jawel, ze hebben een naam! In het Engels worden ze phloem bundles genoemd en in het Nederlands vaatbundels of floëem. Maar wat weten we eigenlijk over deze sliertjes?

Trend: koken met bananenschillen (Nigella en Nadiya zijn fan!)

Biologielesje

Als de term vaatbundel je bekend in de oren klinkt, komt dat waarschijnlijk omdat je over de vaatbundels van planten hebt geleerd op de middelbare school tijdens een lesje biologie. We kunnen ons voorstellen dat je niet alles hebt onthouden van die les, dus een kleine opfrisser: vaatbundels bestaan uit xyleem en floëem. Dat zijn twee complexe termen die beschrijven hoe voedsel en water in een plant wordt getransporteerd, zodat ze genoeg voedingsstoffen, mineralen en water krijgen om te groeien.

Terug naar de vaatbundels van een banaan: in wezen is het een soort voedingslift voor de banaan. Het eten voor de banaan wordt langs de draden op en neer bewogen terwijl deze groeit. Fijn, want dankzij de vaatbundels kunnen wij genieten van heerlijk rijpe, volgroeide bananen.

Bananenbrood bakken? Met deze tips wordt je bananenbrood nóg lekkerder

Wat is gezonder: de draden of het fruit van de banaan?

Bananen zijn van nature rijk aan kalium, vezels en magnesium. Ze bevatten talloze vitamines en ze zijn een gezonde bron van energie – daarom eten we ze zo graag voor of na het sporten. Maar hoe zit dat met de draadjes? Is zo’n sliert stiekem de superfood next door?

Er is niet getest wat de precieze voedingswaarde van de draden is. Onderzoeker Nicholas D. Gillitt, die meerdere onderzoeken naar het effect van bananen op de gezondheid heeft uitgevoerd, zegt dat de draden waarschijnlijk meer soorten voedingsvezels bevatten dan de banaan zelf, vanwege hun specifieke functie. Hierdoor zouden ze een ander voedingsprofiel voor mensen kunnen hebben.

Maar goed, de draden zijn in zulke kleine hoeveelheden aanwezig in vergelijking met de rest van de banaan, dat ze niet veel invloed op de voedingswaarde van het fruit hebben. Je moet dus wel héél veel draden eten wil het effect uitoefenen op je gezondheid…

Lekkere recepten met banaan (met of zonder draden):

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.