Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Trend: koken met bananenschillen (Nigella en Nadiya zijn fan!)

Het is altijd een prachtig iets als een trend en duurzaamheid hand in hand gaan. Dat is gelukkig ook aan de hand met de bananenschil. Je leest het goed: die goeie ouwe bananenschillen hoef je niet weg te gooien, maar kun je eten. Écht waar. Bekende tv-koks als Nigella Lawson en Nadiya Hussain zijn al fan.

Bananenschillen eten

Nigella Lawson heeft naar eigen zeggen een hekel aan voedselverspilling. In haar nieuwe kookboek Koken, eten, leven schrijft de keukengodin dat ze verheugd is een toepassing te hebben gevonden voor bananenschillen. Ze vormen zelfs de basis voor haar recept voor een curry met bananenschillen en bloemkool.

Nadiya Hussain op haar beurt, kreeg veel media-aandacht met haar recept voor burgers van bananenschillen. “Het smaakt naar pulled pork”, aldus de tv-chef. Overigens is koken met bananenschillen voor haar ook niets nieuws: ze doet het naar eigen zeggen al jaren en kwam pas recentelijk op het idee om deze tip te delen met haar volgers op Instagram.

Hoe smaakt een bananenschil?

Bananenschillen smaken een beetje naar aubergineschillen: niet heel uitgesproken, licht floraal en een beetje mineraal. Ze zijn een goede drager voor smaken en daarmee de perfecte basis voor bijvoorbeeld een curry, die natuurlijk veel specerijen bevat. Maar je kunt ze ook goed marineren in een saus.

De textuur van de schillen zou – eenmaal gekookt – zijdezacht zijn. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de schil van een banaan zachter en dunner wordt naarmate de banaan rijper wordt.

Gebruik dus het liefst de (bruine) schillen van overrijpe bananen (die bananen zijn sowieso ook veel lekkerder om bananenbrood van te maken) en bewaar ze desnoods in de vriezer, waar je ze ook kunt opsparen tot je er genoeg hebt. Maar eigenlijk worden alle bananenschillen bruin zodra je ze invriest.

Bananenschillen
Bron: Unsplash

Koken met bananenschillen: zo doe je dat

Bananenschillen kun je eten als je ze klein snijdt en laat weken. Het steeltje en de harde onderkant snijd je weg. Week de fijngesneden bananenschillen (dit kun je in reepjes doen) in gekookt water, eventueel met kurkuma en zout. Als het water helemaal is afgekoeld, kun je de bananenschillen afgieten, uitknijpen en fijnhakken of prakken met een vork.

Nigella tipt dat je het binnenste van de schillen naar je toe kunt leggen en met een vork van de bovenkant naar beneden kunt roetsjen, zodat je lange, dunne repen krijgt.

Nadiya snijdt de schillen in reepjes en bakt die in de pan met wat ui, knoflook en barbecuesaus. Daarna belegt ze er een hamburgerbroodje mee, voor een gerecht dat lijkt op pulled pork of pulled chicken. Misschien dan tóch eens proberen…?

Video: deze taart maak je van bananenschillen (!)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.