Redactie
Redactie Inspiratie 19 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over clam chowders: wat is het en hoe maak je het zelf?

In Amerikaanse steden als New York City en San Francisco staat het in tal van restaurants en cafés op de kaart: clam chowder. Maar wat is dit nu precies voor soep? We begonnen een culy speurtocht.

Wat is een chowder precies?

Dat een clam chowder iets met schelpdieren heeft te maken, dat konden we van tevoren wel bedenken. Maar wat is het andere deel, de chowder, nu precies?

De chowder is een soep op basis van bouillon. Vaak wordt het op smaak gebracht met melk of room en gebonden met bloem, stukjes aardappel en crackers. Daarbij bevat het vaak uitgebakken spek en verse kruiden om extra smaak toe te voegen en zijn er tal van variaties met onder andere vis, schelpdieren en maïs.

Leuk weetje: vis-chowders werden in de negentiende eeuw gebruikt als maaltje voor vissers om toch een beetje variatie te kunnen bieden in hun constante dieet van vis.

Verschillende variaties

De clam chowder is één van de bekendste soorten en wordt gemaakt met kokkels of vongole. Wel zijn er verschillende manieren van bereiden, waarbij de New England clam chowder de bekendste is. Deze wordt klassiek gemaakt met melk of room, aardappelen en geserveerd met crackers.

Daarbij wordt de chowder vaak op smaak gebracht met spek, peterselie, laurier en selderij.

Wil je een minder romige variant? Dan is de Manhattan clam chowder meer iets voor jou. Hierbij wordt de zuivel weggelaten en daarvoor in de plaats stukjes tomaat en andere groenten zoals wortel toegevoegd. Hierdoor wordt de soep lichter, maar krijgt het wel meer structuur. De toevoeging van de tomaat in plaats van de melk is overigens een idee van Portugese immigranten in Amerika, die al veel vaker tomaten in de keuken gebruikten.

Naast deze twee soorten zijn er nog tal van andere variaties, zoals bijvoorbeeld de wereldberoemde uit San Francisco. Hier wordt het gerecht geserveerd in een uitgehold brood en het is zelfs zó populair dat het door velen wordt uitgeroepen als één van San Fran’s signature dishes.

Zelf maken?

Zoals je misschien al is opgevallen is het maken van een clam chowder niet heel moeilijk. Wel is het belangrijk dat je de beste ingrediënten voor handen gebruikt en het liefst verse visbouillon, in plaats van een tablet.

Wil je echt all the way gaan? Gebruik dan geen bouillon, maar het kookvocht van de kokkels. Deze stoof je eerst een beetje water of witte wijn, waarna je het overgebleven vocht als basis gebruikt.

Een goed recept vonden we bij Rudolph van Veen, die voor zijn tv-programma Taste of Life Travel destijds naar San Francisco afreisde. Op basis van deze trip maakte hij zijn eigen variant, geserveerd in een grote harde bol. Het recept vind je hier.

Foto van clam chower vissoep

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.