Redactie
Redactie Inspiratie 15 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Vis pocheren doe je zo (dé oplossing tegen droge vis)

Goed nieuws voor iedereen die bang is om thuis vis te koken: wij hebben dé methode gevonden om elke keer perfect malse vis te krijgen. Je vis pocheren is het antwoord op droge vis, en dit is hoe je het doet.

Pocheren is niks anders dan de vis garen in vocht op lage temperatuur. Dit kan water met kruiden zijn, maar ook olijfolie, boter of zelfs melk.

Doordat je de vis op hele lage temperatuur gaart is het makkelijker de garing te controleren dan in een loeiende pan. Het resultaat hiervan is perfect gegaarde vis, elke keer weer.

Perfect gepocheerde vis alsof je een echte chef bent

Court bouillon

Op de klassiek Franse wijze wordt vis in court bouillon gepocheerd. Court bouillon bestaat uit gelijke delen water en witte wijn, net genoeg zodat de vis onder staat. Hieraan wordt nog een zuurtje toegevoegd in de vorm van citroen of azijn samen met een een bouquet garni en een snuf zout.

Belangrijk hierbij is dat de court bouillon tijdens het pocheren net onder het kookpunt blijft en het water dus niet hard moet bubbelen.

Om te zorgen dat het vocht niet te veel verdampt kan je een cartouche bovenop je ingrediënten in de pan leggen. Dit is een rondje van bakpapier, in de onderstaande video kan je zien hoe je dit gemakkelijk zelf maakt.

Heb je dit onder de knie? Begin dan snel met oefenen en maak bijvoorbeeld deze heilbot gepocheerd in court bouillon, zeebaars met mediterrane smaken of deze gepocheerde zalm.

Olie

Als je pocheren in court bouillon in de vingers hebt kan je aan de slag met pocheren in olie. Hierbij is het wel belangrijk dat je een thermometer gebruikt om te checken dat de temperatuur laag blijft. Hoe lekker het ook is, je wil de vis dit keer niet frituren.

Deze zalm gepocheerd in olijfolie is zijdezacht en valt mooi uit elkaar. Heb je geen thermometer? Geen probleem! Je kan ook pocheren in de oven op lage temperatuur, zoals in dit recept met schol, gepocheerd in knoflook en olijfolie.

Melk

Doordat melk een hoger vetgehalte heeft dan water neemt het alle smaken van de kruiden en smaakmakers goed op. Hierdoor is melk ideaal om vis in te pocheren. In dit recept wordt kabeljauw samen met prei in melk gepocheerd en geserveerd met aardappels.

Kokosmelk heeft een nog hoger vetgehalte dan koemelk en van zichzelf ook nog eens een heerlijke kokossmaak. Perfect dus om jouw vis in te pocheren. Maak bijvoorbeeld deze vis gepocheerd in kokosmelk met spinazie, of maak en lekkere curry waarbij je vis gaart in kokosmelk.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.