Redactie
Redactie Drinken 22 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino’s top-5 té gekke (alternatieve) wijn-spijs combinaties

Sinds enige jaren schrijf ik over wijn voor Culy. En dan met name over het drinken van wijn bij het eten. Reeds vele wijn-spijs combinaties zijn besproken en bedronken…

Denk maar aan het nuttigen van mosselen bij een mooi glas Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Of met een hartige, sappige hamburger je mondgevoel laten opfleuren met een Cru uit de Beaujolais (bv. Fleurie).

En vergeet niet een glas Rioja of Shiraz in te schenken bij een stuk lamsvlees. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dan vergeet ik de reden van dit stukje: aparte, niet-voor-de-hand-liggende combinaties. Om jezelf en je vrienden mee te verrassen.

Top-5 té gekke (alternatieve) wijn-spijs combinaties

5. Tonijn met rode wijn. Bij vis hoort witte wijn, lees je vaak. Niet bij mij. Vooral stevige vissoorten houden hun zwemvermogen wonderwel vast bij rode wijn.

Ik kies voor een moot (duurzame!!) tonijn en schenk daarbij een niet alledaagse rode Loirewijn. Gemaakt van de Cabernet Franc druif. De structuur van de vis en die van de wijn (wat strakker en droger) passen prima. Saumur Champigny, Chinon, Bourgeuil zijn geschikte Loirewijnen.

tuna salad with fresh vegetables on the orange plate and a glass of red wine

4. Ossobuco en een witte wijn uit de Rhone. Als vis met rood kan, dan kan vlees ook met wit. Ossobuco is vol van smaak en geeft een zacht (filmend) mondgevoel. Laten we dan een witte wijn proberen die wat voller en vetter is.

Maar ook met een klein zuurtje, want dat verdraagt ossobuco prima: zoals een witte wijn uit de Rhône. Drink je liever een Italiaanse wijn bij dit gerecht? Denk dan aan een wijn uit de streek Friuli (noord-oost Italië).

3. Boerenkool met worst. Ja een gerecht dat past bij dit jaargetijde. Automatische keuze zou een volle rode wijn zijn. Maar niet in mijn lijstje van té gek. Ik ga voor een wat stevige rosé.

Past niet alleen bij de kleur van dit gerecht, het past ook qua smaak. Zeker als de worst wat gepeperd is. Volle rosés vind je vooral in Zuid-Frankrijk en Spanje.

Boerenkool stamppot

2. Paté van kippenlevertjes met een houtgerijpte Chardonnay. En als je dan de paté opdient op toast… verrukkelijk. Houtgerijpte Chardonnay dus die ook best wat zon heeft gezien. Kan overal vandaan komen, maar mijn voorkeur gaat uit naar Zuid. Zuid-Afrika, Zuid-west Australië. Dat soort contreien. Overal te koop.

1. Fish & chips en….. Zo heerlijk en simpel om thuis te maken. Vroeger werd dit gerecht geserveerd in een krant, maar dat is nu vanuit hygiëne niet meer mogelijk. Er schijnt wel speciaal papier met ‘krantopdrukken’ te koop te zijn.

Oja, we hadden het over welke wijn bij fish & chips. Het zoute en azijnachtige van het gerecht vind ik wel passen (en proefondervindelijk vastgesteld) bij een glas bubbels. Je leest het goed, een glas champagne (of cava, crémant, sekt).

Niet te volle, niet te zoete en niet te droge. Een middle of the road glas met bubbels. Een simpel, eerlijk gerecht met een feestelijk glas. Mooi toch?!

Santé.

vis & gin / kibbeling

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.