Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Pak uit, jeans aan: de leukste ‘casual’ restaurants van sterrenchefs

We zien ze steeds meer: restaurants van sterrenchefs met eten van Michelin-kwaliteit, zonder de poeha eromheen.

Het tafellinnen verdwijnt, stijve obers worden verruild voor jong, fris personeel en je mag er gewoon aanschuiven op je sneakers. Maar er wordt dus wel serieus goed gekookt. Culy onderzocht: wat zijn de leukste in Nederland en de rest van Europa?

FG Bistro (Rotterdam)

Vanaf 29 september opent tweesterrenchef Francois Geurds in Rotterdam een toegankelijke bistro, waar je een driegangenmenu voor 35 euro kunt eten.

Je vindt de bistro in het pand waar Geurd’s tweesterrenrestaurant FG Restaurant zat (Lloydstraat 204). Zijn luxe zaak is niet verdwenen, maar is verhuisd naar de Rotterdamse Hofbogen (Katshoek 37b).

In de bistro eet je heerlijke Franse gerechten, zoals entrecote en steak tartare. Er is ook een klein gedeelte Aziatisch op de kaart, met bijvoorbeeld crispy chicken en loempia’s.

Ron Gastrobar, Gastrobar Oriental en The Fat Dog (Amsterdam)

Ron Blaauw is natuurlijk de bekendste Nederlandse chef die openlijk verklaarde klaar te zijn met Michelin. Hij leverde de sterren van zijn Restaurant Ron Blaauw Amsterdam in en opende Ron Gastrobar en later Ron Gastrobar Oriental.

Beide restaurants zijn laagdrempelig en toegankelijk voor een jong publiek. Genieten is het toverwoord. Ook van deze chef: The Fat Dog, waar je gruwelijk lekkere culinaire hotdogs kunt eten.

Niven’s Friet District (Den Haag)

Ze kunnen nóg zo in de weer zijn met spannende ingrediënten, sauzen en bereidingswijzen; veel chefs gaan nog altijd voor de bijl voor een lekker frietje.

Chef Niven Kunz was de eerste chef die in de frietbusiness stapte. Bij Friet District in Den Haag is hij niet de chef, maar investeerder. Bovendien bedenkt hij de receptuur voor de sauzen en snacks. Hier eet je friet, hotdogs, hamburgers en ijs.

Sergio Herman’s Frites Atelier Amsterdam (Den Haag en Utrecht)

Sergio Herman opende eerder dit jaar de eerste vestiging van Frites Atelier Amsterdam in Den Haag en sinds deze maand ook in Utrecht. Later volgen Amsterdam en Arnhem.

Geniet hier van een frietje met truffelsaus of béarnaise, gemaakt van de beste aardappelen uit Zeeland. Helemaal leuk: laat je frietje afmaken met Vlaamse stoverij of New Yorkse Pastrami erbovenop. Bestel er een salade met quinoa, shiso-vinaigrette, feta en citroen bij.

Tickets Bar van Ferran Adria (Barcelona)

Sterrenchef Ferran Adriá ken je natuurlijk van het beroemde restaurant elBulli, dat hij samen runde met zijn broer Albert en dat vier keer achter elkaar werd verkozen tot het beste restaurant van de wereld.

Sinds 2014 doet het restaurant dienst als culinair onderzoekscentrum van de elBulli foundation. De Spaanse broers openden samen een nieuwe, hippe tapasbar in Barcelona: Tickets.

Vuelve Carolina en Mercatbar (Valencia)

Chef Quique Dacosta (zie dat maar eens uit te spreken!) werd door Michelin beloond met een ster voor zijn restaurant El Poblet, in het centrum van Valencia.

Heb je geen zin in gesteven tafellinnen, dan ga je lekker beneden eten bij zijn relaxte restaurant Vuelve Carolina. Daar bestel je kleine gerechtjes zoals een fantastische gerookte bao, foie gras ‘Cuba Libre’ (ja: met rum en cola!) of een goddelijke ceviche.

Nóg laagdrempeliger is zijn Mercatbar, waar je lekkere kleine tapas zoals gazpacho van kers, een Koreaanse burger of tempura van softshell-krab eet.

Yam‘Tcha Boutique van restaurant YamT’cha (Parijs)

Heb je seizoen 3 van de Netflix-documentaire Chef’s Table al gezien? Dan kan restaurant YamT’cha, gerund door chef Adeline Grattard, je niet ontgaan zijn.

Deze Française kookt met zó veel passie een cross-over tussen Chinees en Frans eten, dat ze er een Michelinster voor kreeg.

Sinds 2014 kun je ook terecht bij de naastgelegen Boutique Yam’Tcha voor een lunch met bao’s, gevuld met ook weer die fusion van Chinees & Frans. Én een bijpassend kopje thee. Er is zelfs een loket in de gevel van het restaurant waar je bao’s on the go kunt bestellen.

The Perfectionist’s Café van Heston Blumenthal (Londen)

De Britse chef die beroemd werd met zijn restaurant The Fat Duck en zijn televisieserie The Search for Perfection, opende een café op een verrassende locatie: vliegveld Heathrow.

Hier kun je terecht voor ontbijt, burgers, fish & chips, gegrilde kip, pizza en er is zelfs een ijssalon waar ijsjes worden gemaakt met stikstof. Het menu is geïnspireerd op de manier waarop hij in zijn programma bekende gerechten op een nieuwe manier uitvond.

108 van Noma-chef René Redzepi (Kopenhagen)

En dan hebben we natuurlijk nog René Redzepi, die zijn restaurant Noma – uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld – gaat sluiten op Nieuwjaarsavond.

Gelukkig opende de sterrenchef afgelopen juli het nieuwe, casual restaurant 108 in Kopenhagen. Hier serveert hij simpele maar creatieve gerechten waarvoor je niet de hele avond hoeft te tafelen. Een pluspunt: geen ellenlange wachtlijst voor een tafel!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.