Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste vullingen voor oliebollen: varieer er eens op los

Team krent of team sowieso-geen-krent: de bekende oliebollendiscussie komt elke december weer bovendrijven. Zin in een keer iets anders? Dan hebben we goed nieuws: er zijn ontelbaar veel opties om oliebollen mee te vullen. Zoet of hartig, we hebben de lekkerste vullingen voor je onder elkaar gezet.

We gaan er vanuit dat je de basics van oliebollen reeds onder de knie hebt door dit recept. Geen zuivel of gluten? Ook daar hebben we een recept voor.

Zoete oliebollen

In de mood voor zoet? Zet je schrap want de mogelijkheden zijn eindeloos. Zorg er voor dat de ingrediënten niet te veel vocht bevatten (want: te nat beslag gaat niet werken) en dat ze klein van stuk zijn voor een goede balans in smaak en verdeling.

oliebollen chocolade karamel zeezout
Nancy van Batenburg voor Culy.nl
  • Salted caramel, dat verwerken we het liefst overal in sinds het niet meer kan mislukken door deze tips. Dus oliebollen met dit vloeibare goud? Ja graag. Al helemaal in combinatie met chocolate chips. Het recept vind je hier.
  • Nog zo eentje die altijd raak is: pompoen. Misschien niet de eerste gedachte die in je op komt bij een oliebol, maar juist daarom zeker de moeite waard om eens te proberen. Wij krijgen in ieder geval geen genoeg van dit recept.
  • Ook leuk in verband met gezellig door-eetgehalte: varieer een keer met de grootte. Want laten we eerlijk zijn: er zit een limiet aan zo eentje van normaal formaat. Zet ons naast een schaal met deze kleine exemplaren van Rutger Bakt -met sinaasappel en cranberry!- en we zijn sowieso zoet tot twaalf uur.
  • We gaan nog even door met dezelfde Rutger Bakt, namelijk zijn versies met vijgen, dadels en pistache. Origineel en ongelooflijk lekker.

Zoute oliebollen

Wat zoet kan, kan zout ook. Net als bij zoete vullingen, is het ook hier belangrijk dat je vullingen voor de oliebollen klein zijn en niet te nat. Laat het suiker uit het basisbeslag achterwege.

  • Een hap oliebol met gesmolten kaas erin: beter dan die klassieke combi gaat het niet worden. Tip: snijd de kaas in kleine blokjes en voeg er bijvoorbeeld nog wat gebakken bacon stukjes aan toe.
  • In voor écht iets verrassends: meng het beslag met fijngesneden bosui, koriander en rode peper (of chilivlokken), en serveer ‘m met deze saus.
  • Of ga voor de caprese-bol 2.0: snijd gedroogde tomaat, mozzarella en basilicum in stukjes. Een klassieke combi, maar als vulling van een oliebol weer compleet als nieuw.
  • Iets meer werk maar onovertroffen lekker: ham sui gok. Deze Chinese variant op basis van kleefrijstmeel heeft een zoete buitenkant met hartige vulling. Na dit recept van de Volkskrant wil je niet anders meer.

Over een andere boeg

Smaak te pakken en zin in meer originele snacks in de categorie oud & nieuw? Probeer dan eens deze Griekse mini-donuts genaamd loukoumades,de Italiaanse bomboloni’s met pistachevulling of deze supersmeuïge Marokkaanse sfenj.

Belangrijk: maak genoeg, dit wil je sowieso ook tijdens je eerste ontbijt van het nieuwe jaar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.