Aziatisch koken: Vietnamese dipsaus

Culy 20 nov 2013 Diner

Culy-lezer Rik, expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten, maakt regelmatig een bijzonder Aziatisch recept voor ons. Dit keer: de Vietnamese dipsaus ‘nước chấm’. 

Rik: “Een van mijn favoriete sausjes is nước chấm. Dit sausje kun je eigenlijk overal wel terugvinden op een plastic tafeltje bij een tentje waar je heerlijk street food kunt halen. Een supersimpel sausje die alles gewoon wat lekkerder kan maken. Het zoete van de suiker, het zilte van de vissaus, het zure van de limoen, de aroma van de knoflook en de pit van het pepertje: dit is gewoon genieten. Echt genieten!”

©2013, Tijn Schmitz Photography.All rights reserved.

Haal de zaadjes uit het pepertje. Snij het pepertje samen met de knoflook fijn.

Doe alle ingrediënten in een bakje en roer tot de suiker is opgelost. Pers nu het sap uit de halve limoen, snij een paar stukjes vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan de dipsaus. Nog even roeren. Breng eventueel nog verder op smaak door een van de ingrediënten er nog aan toe te voegen (weet wel dat het even duurt voordat de knoflook goed tot zijn recht komt. Hetzelfde geldt voor het pepertje.)

Lekker over je salade, rijst, vlees, loempia, noedels, Vietnamese broodjes, Vietnamese pannenkoeken… eigenlijk over alles!

Rik Verhees

De foto’s zijn gemaakt door Tijn Schmitz in de kookstudio van Sjef Kok.

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 10 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 rawit/lombok pepertjes (Spaanse peper kan ook)
Reageer op artikel:
Aziatisch koken: Vietnamese dipsaus
Sluiten