Redactie
Redactie Recepten 30 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Zuivelvrije en glutenvrije oliebollen

Een heel fijn recept van de leuke site Voedzo.nl: glutenvrije oliebollen! Voor iedereen lekker, maar vooral mensen met coeliakie die geen gluten mogen. Oja, ze zijn ook zuivelvrij, vrij van geraffineerde suikers en tarwevrij. Eet smakelijk!

* Er zit wel gist in; sommige mensen die glutenvrij moeten eten kunnen hier ook niet tegen. Even opletten dus.

** Sommig bier is niet glutenvrij. Het bier is typerend voor de oliebollensmaak, maar je kunt het ook vervangen door 100 milliliter amandelmelk! (Gezien bier binnen de dieeteisen vaak niet verkrijgbaar is.)

*** Je kunt eventueel ook 125 gram boekweitmeel en 125 gram rijstmeel gebruiken, maar zelf ben ik fan van kastanjemeel

Zo maak je het:

Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Meng in een kom het kastanjemeel met de kaneel en het zout. Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen. Haal de amandelmelk van het vuur zodra de honing gemengd is. Het mag niet koken of tegen de kook aan zijn, het moet slechts een beetje verwarmd zijn.

Meng ook het bier en citroensap door het amandelmengsel. Verbrokkel de gist en meng met het meel. Doe een deel van het natte mengsel bij het meel en kneed tot een deeg. Voeg steeds nu beetje bij beetje van het natte mengsel toe aan het deeg en meng tot het een mooi vloeibaar beslag is. Roer ook de overige ingrediënten door het beslag heen.

Maak een theedoek nat, dek hiermee de kom af en laat het beslag één tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Verwarm je frituur tot 175 graden (kokosolie is het ‘gezondst’ om in te bakken). Bak steeds maximaal vier oliebollen tegelijk en draai ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben ze 5-6 minuten nodig. Even afkoelen en eet smakelijk!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.