Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Van cider tot Camembert: het lekkerste uit Normandië

Normandië ligt precies tussen Picardië en Bretagne in en heeft minstens zulke lekkere gerechten en streekproducten als haar Bretonse buren. Het lekkerste uit deze regio? Kazen (Camembert!), cider, calvados en superdikke omeletten.

We schreven laatst al over de lekkerste gerechten en streekproducten uit Bretagne, maar in het naastgelegen Normandië is het minstens zo lekker toeven.

De twee regio’s hebben wat overeenkomsten: zo eet je in Normandië zalige oesters, vis en schaaldieren, net als in Bretagne. En de cider en Calvados waar Normandië om bekend staat, sijpelen ook weer door naar Bretagne.

Een flink stuk camembert op je toast

Norman apple cider in a typical ceramic cups. Shot with a selective focus

Cider & Calvados

Laten we eens in die cider duiken, want Normandië staat bol van de lokale ciderbrouwerijen. De Route du Cidre is zo’n 40 kilometer lang en brengt je langs de mooiste appelboomgaarden en de beste brouwerijen.
Typisch is dat appelcider hier van oudsher uit keramieken kopjes wordt gedronken.

Pays d’Auge, een streek binnen de regio, zou de allerbeste appels hebben voor Calvados; ook zo’n fijn streekproduct uit Normandië. Net als bij champagne mogen we alleen over Calvados spreken als ‘ie afkomstig is uit deze streek.

Calvados kun je in ontzettend veel gerechten verwerken. Hij kan door de appelkruimeltaart, door de bread & butter pudding van ZTRDG en door dit appelsorbetijs van Jamie. Calvados is ook goddelijk door eendenrilettes. En over eend gesproken: meer Frans dan Onno Kleyn’s recept voor eendenborst met Calvados en groene peper wordt ‘t niet.

Wat ze nog meer doen met die appels van ze: geweldige appeltaarten bakken. Tarte Normande is een bekende; deze variant hoeft bovendien veel korter te bakken dan onze Hollandse appeltaart. Mét een scheut Calvados, natuurlijk.

rilettes Normandië

Say Camembert

Normandië staat daarnaast garant voor een aantal hele bekende kazen als Camembert, Pont l’Évêque, Livarot, en Neufchâtel. Deze Normandische kazen hebben een keurmerk: AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) en mogen alleen met melk uit dat gebied worden gemaakt.

En wist je dat Camembert is vernoemd naar het dorpje waar ‘ie vandaan komt?

camembert
Unsplash

Koeien en escargots

Brengt ons naar de koeien van Normandië: la vache Normande, te herkennen aan de donkerbruine vlekken rond de ogen. De melk van deze koeien bevat evenveel vet als eiwit, wat ervoor zorgt dat er ontzettend goede boter en kaas mee gemaakt kan worden.

Het rundvlees van Normandische koeien is ook uitmuntend. Chef Jerome Bansard serveert in zijn restaurant Pave d’Auge – bekroond met een Michelinster – een Normandische versie van Ossobuco van kalfsschenkel met wintergroenten uit de streek. Hier vind je het recept.

Hou je van escargots? Dan zit je hier goed: slakkenkwekerijen all over the place. Je kunt ze bezoeken voor proeverijen. Parijzenaar Philippe Couvreur liet het drukke stadsleven van Parijs achter zich en startte zo’n slakkenboerderij in het zuiden van Normandië: Les Escargots du Perche. Hij verkoopt meer dan 400.000 slakken per week.

Normandie escargots stock

Omelet

In de regio serveren ze ook hele dikke, luchtige omeletten. De bekendste is de Omelette Mère Poulard, vernoemd naar Hotel La Mère Poulard, waar de omeletten vandaan komen.

De eigenaresse van het hotel, Anne Boutiaut, merkte dat gasten vaak een lange reis aflegden naar het hotel – dat toen nog moeilijk bereikbaar was door de afwezigheid van een brug – en schotelde hen enorme omeletten voor om ze warm welkom te heten.

We spreken over 1873, maar het restaurant werd er wereldberoemd mee. Alle omeletten worden boven houtvuur gebakken.

Wil je ook een keer zo’n dikke, luchtige omelet bakken op de zondagmorgen, maak dan deze versie van Jean Imbert:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.