Culy
Culy Inspiratie 27 feb 2016

Wat is het verschil tussen camembert en brie?

Als groot liefhebbers van kaas gaat er al gauw op wekelijkse basis een doosje camembert doorheen. De heerlijk zachte, perfect gerijpte kaas doet het eigenlijk altijd goed, maar is vooral tijdens de borrel een allemansvriend. Maar wat is eigenlijk het verschil met brie?

Camembert en brie zijn twee van de – in Nederland – bekendste witschimmelkazen. Hun zachte, ietwat bloemige korst herken je uit duizenden en de smaak is vol, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.

Het verschil

Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.

Daarbij komen de twee kazen weliswaar uit Frankrijk, maar uit twee verschillende regio’s. Zo vindt brie zijn oorsprong in wat nu Ile-de-France heet (vroeger heette de regio Brie), terwijl camembert afkomstig is uit Normandi├ź (aan de Westkust).

Size does matter

Weet je niet hoe de twee uit elkaar te houden? Brie wordt over het algemeen┬áin langwerpige punten verkocht, terwijl camembert meestal de deur uitgaat in z’n geheel.

Waarom? Een traditionele brie is tussen de 22 en 42 centimeter in diameter, terwijl een camembert gemiddeld slechts 12 centimeter meet. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker kleinere briesoorten die net als camembert in z’n geheel worden verkocht, en ook camemberts per punt.

Ben jij ook zo dol op camembert? Maak dan zeker een keer deze kaasfondue in een brood! 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen camembert en brie?
Sluiten