Dit is hoe jij indruk gaat maken op je volgende potluck

De feestdagen komen nu toch steeds dichterbij, en dat betekent veel gezellige diners met heel veel eten. Omdat weinig mensen tijd (of zin) hebben om in hun eentje een 7-gangen diner te maken gaan steeds meer mensen over op een potluck.

Ofwel: iedereen neemt een eigen gerecht mee. En met deze gerechten ga jij de absolute blits maken op jouw volgende potluck.

Wat maakt nou het ultieme bring your own-gerecht? Aangezien je nooit weet wat je in iemand anders keuken aantreft, en het ook niet handig is om met z’n allen tegelijk in de keuken te staan, is een goede voorbereiding essentieel.

Iedereen overtreffen met het beste gerecht van ‘t feestje

Stock potluck feest tafel

Thuis voorbereiden

Het ultieme potluck gerecht bereid je in alle rust in je eigen keuken voor, en maak je op het moment suprême alleen nog maar even af. Nog even opwarmen in de oven of wat slagroom opkloppen voor het dessert. Hoe minder werk in de keuken, hoe langer je gezellig kan kletsen.

Tip: check bij de gastvrouw of -heer altijd van tevoren wat je kan verwachten qua keukenmogelijkheden. Is er een goede oven, genoeg gardes en pollepels voor het laatste klop- en roerwerk? Jouw favoriete keukengadget ligt misschien niet bij iemand anders in de keuken, dus kom voorbereid.

Brood

Een diner is wat ons betreft niet compleet zonder brood. Het liefst in combinatie met kaas of roomboter, of allebei zoals in dit ultieme borrelbrood gevuld met kaas en kruiden.

Borrelbrood

Hou je heel erg van lekker eten, maar krijg je het al Spaans benauwd bij het idee ook maar een minuut in de keuken door te brengen?

Geen probleem, dan gooi jij gewoon een hele camembert in de oven met rozemarijn en truffelolie bijvoorbeeld, of tijm, honing en walnoten. Goed stokbrood erbij en klaar ben je.

Stock camembert gebakken

Ovenschotels

Tijdens een potluck is de oven je vriend. Maak bijvoorbeeld deze gevulde cannelloni met ricotta en spinazie. Je kan hem thuis al voor 80% afbakken, en het laatste beetje opwarmen net voordat jullie gaan eten.

Ook deze melanzane parmigiana hoef je alleen nog even op te warmen in de oven als je aankomt. Vanaf stap 4 pak je hem hier in huize potluck weer op, de saus neem je dus apart mee.

Melanzane0001

Salades

De meeste salades worden er niet bepaald beter op als je ze van te voren maakt en dan laat staan. Er zijn gelukkig een paar uitzonderingen, en dat zijn natuurlijk degene die je meeneemt naar een potluck.

Belangrijk is vooral dat er geen sla in je salade zit. Ideale ingrediënten voor een meeneemsalade zijn granen, peulvruchten en stevigere groenten die niet slap worden als ze een tijdje in de vinaigrette liggen. Een salade met linzen, quinoa, bosui en een dressing van citroen bijvoorbeeld.

Stock linzen quinoa salade

Deze salade met farro, venkel en radicchio kan grotendeels van te voren worden gemaakt, op het laatst maak je hem alleen nog af met de laatste ingrediënten.

Ook deze salade van rucola, gedroogde kersen en wilde rijst is een gegarandeerd succes. Of maak deze salade van spruitjes met een honing mosterd vinaigrette.

Stock spruitjes salade

Vlees

Voor een groot aantal mensen ga je natuurlijk niet á la minute voor iedereen een perfecte medium rare entrecote staan bakken. Stoofvlees is de oplossing, pulled pork of shredded beef kan je thuis klaarmaken en makkelijk in de pan (met een extra scheutje water) opwarmen.

Een andere crowdpleaser is een grote schaal gehaktballen. Bijvoorbeeld deze heerlijke Zweedse gehaktballetjes, of ga op de Aziatische toer met deze pittige Koreaanse gehaktballen. Of maak een gehaktbrood, dat is ook makkelijk mee te nemen want je kan het gewoon in de cakevorm laten.

Stock gehaktballen

Vis

Vis droogt vrij snel uit en is dus niet ideaal om thuis te maken en opnieuw op te warmen. Mocht je toch heel erg zin hebben in vis, maak dan deze gravad lax van zalm met bietjes en dille.

Als je hem in z’n geheel meeneemt en aansnijdt aan tafel is dit sowieso het pronkstuk van de avond.

gravad lax gravlax

Aardappels

Als bijgerecht horen er natuurlijk ook aardappels op tafel te staan. En aardappelgratin is voor een grote groep echt een toprecept. Deze klassieke versie doet het altijd goed, maar deze individuele porties vinden wij ook enorm schattig. Die zijn ook nog eens heel makkelijk mee te nemen, gewoon in de muffinvorm waarin je ze bakt

Mocht je meer zin hebben in een lichter aardappelgerecht, ga dan voor een aardappelsalade. Deze variant is niet doordrenkt in de mayonaise, het is een lichte versie met sperziebonen en een frisse vinaigrette. Perfect als je nog heel veel andere dingen wil eten.

Stock aardappel gratin

Dessert

Wat het dessert betreft kan je nooit de mist in gaan met een grote schaal midden op tafel, waaruit iedereen een riante schep kan nemen.

Deze linzer crumble is daar een heel goed voorbeeld van. En nee dat is niet met linzen, maar met frambozen. Lekker met wat opgeklopte crème fraîche met een mini beetje suiker.

Stock crumble

Of ga voor deze appel koffiecake met streuseltopping en cream cheese vulling, klinkt best wel hemels toch? Voor de pindakaaslovers zijn er ook nog deze pindakaas repen, uiteraard ook met chocolade frosting.

Als je niet gaat voor een grote schaal op tafel dan zijn kleine individuele porties ook een goed idee. Maak bijvoorbeeld deze pecan boter taartjes. Dan kan er ten minste niet gevochten worden om het grootste stuk.

Stock mini pecan pie

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!