Redactie
Redactie Aziatisch 17 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Bo Nam in Amsterdam: Vietnamees met een vleugje Franse bistro

Onlangs werd restaurant Bo Cinq, dat al eventjes op de Amsterdamse gracht zit, opgesplitst in twee gedeeltes. In het gedeelte aan de Lange Leidsedwarsstraat huist nu het Vietnamese restaurant Bo Nam.

Het idee om een Vietnamees restaurant te beginnen met een vleugje Franse bistro, is ontstaan uit de jarenlange vriendschap tussen vijf Amsterdamse horecaondernemers en hun gedeelde liefde voor Azië. Een daarvan is Casper Reinders, bekend van horecazaken als Bo Cinq, Lion Noir en Blue Boy.

Vietnamees genieten, maar dan in Amsterdam

Het menu

Chefkok Thuan Hoang heeft een menu samengesteld dat authentieke Vietnamese smaken mixt met moderne smaken. De kaart is verdeeld in drie gedeeltes: small, medium en large gerechten. Maar alles is met elkaar te mixen en het principe is, zoals we hadden verwacht, shared dining. Maar dat hoeft niet.

Er staan klassiekers op, zoals Pho Bo Nam (noedelsoep), Bo Kho (een soort Vietnamese Boeuf Bourgignon) en verse en gefrituurde rice paper rolls. Maar ook Aziatische gerechten met een wat meer Europese twist, zoals spareribs en een hamburger (heel geestig aangeduid als ‘ham-buh-guh’).

Je kunt hier trouwens ook lunchen; bijvoorbeeld met een Banh Mi, de beroemde Vietnamese baguette, of Vietnamese oesters, steak tartare of carpaccio met vissaus.

De prijzen liggen gemiddeld een beetje rond een tientje, met ook wat gerechten daar ver onder (zoals oesters) en ook daarboven (zoals de sashimi, gebakken tofu of de gegrilde vis).

Culy ontdekt…

We proeven vijf gerechten die we samen delen. Allereerst sashimi van zeebaars (€ 15,50). Deze wordt heel verrassend geserveerd met een jasje van gefrituurde rijst die tot een poeder is vermalen. Origineel (en, zo horen we later, typisch Vietnamees), maar door de grote hoeveelheid van dit poeder proef je de mooie rauwe vis eigenlijk amper. Dat is een beetje zonde.

Wél leuk is dat er slabladeren, Thaise basilicum en munt naast de sashimi liggen, waarmee je zelf een soort wrap kunt maken. De tamarinde-saus die erbij wordt geserveerd is een aangename dip.

Gerechtje nummer twee: de spring rolls surf ‘n turf: zacht rijstpapier gevuld met garnalen en (gegaard) varkensvlees (€ 7,50). Fris en lekker, en we worden vooral ook erg blij van de pindasaus die erbij wordt geserveerd. Die is top.

Het volgende gerecht maakt ons ook erg blij: de steak tartare met een gepocheerd kwarteleitje (€ 10,50). De rundertartaar is heel fijn gedraaid met lekkere Aziatische condimenten, dus die is helemaal op smaak. Geen klassieke toast erbij, zoals in Frankrijk, maar krokante kroepoek-achtige crackers. Top!

De scallop salad (€ 12,50) is een salade van bekende ingrediënten, zoals taugé, rode en gele paprika, cherrytomaatjes en komkommer, allen in een zoetzure saus. De coquilles zijn niet groot, maar wel goed gegrild en afgemaakt met een lichtpittige cocktailsaus.

Tot slot de spareribs (€ 15,50), op smaak gebracht met laos en sereh, en vervolgens gegrild. Dat grillen ging een beetje hard (ze zijn vrij donker), maar de smaak is goed. De erbij geserveerde fried rice blijkt gewone gestoomde rijst, maar is wel smakelijk.

Omdat de zaak erg donker is, was het maken van eigen foto’s niet heel makkelijk. Onze excuses voor de kwaliteit van sommige foto’s. Gelukkig kregen we mooi beeld van de zaak opgestuurd, deze vind je dan ook in dit artikel.

Bo Nam is zes dagen per week geopend voor lunch en diner, wijn en cocktails. Van 12:00 tot 01:00 op dinsdag tot en met zondag.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.