De lekkerste gerechten uit de Portugese keuken

In de Portugese keuken wordt nog altijd vrij traditioneel gekookt. Hier weinig liflafjes, maar stoere, robuuste gerechten waar je met de hele familie tegelijk van kunt genieten. Culy schetst een beeld van typische smaken en gerechten uit Portugal:

Pastel de nata of pastel de Belém

Pastéis de nata (pastel de nata is enkelvoud) of pastéis de Belém met een bica (espresso) op een terrasje: meer heb je niet nodig. Deze zoete pasteitjes ken je vast wel. Ze komen oorspronkelijk uit de wijk Belém in Lissabon, vandaar dat ze ook zo worden genoemd. Maar we kennen ze vooral als pastéis de nata.

Ze worden gemaakt van laagjes knapperig bladerdeeg en gevuld met een custard-achtige vulling. Daarop gaat vaak nog een beetje poedersuiker of kaneel. Lékker!

Bacalhau

In Portugal weten ze wel raad met bacalhau: gezouten en gedroogde klipvis. Die stoppen ze bijvoorbeeld in kroketjes (bolinhos de bacalau), ovenschotels en bacalhau à brás.

Voor dit gerecht wordt de bacalhau gebakken met ui, knoflook en ei, waarna er batatas fritas caseiras bovenop gaan: een soort flinterdun gesneden frietjes. Daarna nog wat peterselie en zwarte olijf. Zwaar op de maag, maar ontzettend lekker.

Bacalhau à Brás, if you know, you know 🙌🏻🇵🇹

A post shared by On Popular Food (@onpopfood) on

Vis en schelpdieren

Sardines, inktvis, mosselen, schelpjes: vis en schelpdieren te kust en te keur in Portugal. Bij veel restaurants kun je smullen van de vangst van de dag. Verser dan dat wordt ‘t niet!

Vis wordt hier meestal gegeten met witte rijst of gekookte aardappelen. Vergeet ook niet de beroemde Portugese sardientjes in blik mee te nemen naar huis…

Escabeche

Fan van ceviche? Escabeche lijkt hier veel op. Vis wordt eerst gepocheerd, gefrituurd of gebakken en dan pas gemarineerd in zuur als citrus of azijn. Dat is ook meteen het verschil met ceviche.

Vaak wordt een vette vissoort gebruikt, zoals makreel, zalm of sardines. Maar het kan ook goed met mosselen en tonijn.

Piri piri

Kip piri piri: wie kent het níét? Deze marinade van tomaten, chilipepers, ui en véél gerookt paprikapoeder is heel populair in Portugal. De chilipepers voor piri piri komen trouwens oorspronkelijk uit Brazilië, waar Portugal natuurlijk een rijke historie mee heeft.

Portugese smaakmakers

In Portugal houden ze ‘t vrij simpel qua kruiderij. Typisch Portugese smaakmakers zijn ui (véél ui), knoflook, citroen en olijfolie in combinatie met verse kruiden als koriander en peterselie. Simpel, maar bem bom (Portugees voor supergoed).

Behold, #porkandclams #lagos #portugal #delicious #portugesefood #travellikeabritt #myadventures #exploring

A post shared by Brittany (@brittanygettis) on

Port

Port drink je eigenlijk niet bij je eten, maar ervoor of erna: als aperitief, dessertwijn of digestief. Deze rode, witte of rosé wijn heeft een herkenbare zoete smaak. Bekende soorten port zijn ruby, vintage, tawny en witte port.

Laatstgenoemde duikt momenteel op in wat misschien wel hét zomerdrankje van 2017 gaat worden en de gin-tonic van haar troon gaat stoten: witte port met tonic. Meng één deel witte port met twee delen tonic, garneer met een schijfje citrus en voilà: porto tónico.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!