Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste gerechten uit de Portugese keuken

In de Portugese keuken wordt nog altijd vrij traditioneel gekookt. Hier weinig liflafjes, maar stoere, robuuste gerechten waar je met de hele familie tegelijk van kunt genieten. Culy schetst een beeld van typische smaken en gerechten uit Portugal:

Pastel de nata of pastel de Belém

Pastéis de nata (pastel de nata is enkelvoud) of pastéis de Belém met een bica (espresso) op een terrasje: meer heb je niet nodig. Deze zoete pasteitjes ken je vast wel. Ze komen oorspronkelijk uit de wijk Belém in Lissabon, vandaar dat ze ook zo worden genoemd. Maar we kennen ze vooral als pastéis de nata.

Ze worden gemaakt van laagjes knapperig bladerdeeg en gevuld met een custard-achtige vulling. Daarop gaat vaak nog een beetje poedersuiker of kaneel. Lékker!

Tudo bem ! (et tudo dans les fesses aussi) ? . . . #pasteisdenata #pâtisserie #teamgourmande #instafood #Porto #Portugal #Europe #voyage #vacances #travel #holidays #instatravel #instagood

105 Likes, 4 Comments – Fanny (@happiness_therapie) on Instagram: “Tudo bem ! (et tudo dans les fesses aussi) ? . . . #pasteisdenata #pâtisserie #teamgourmande…”

Bacalhau

In Portugal weten ze wel raad met bacalhau: gezouten en gedroogde klipvis. Die stoppen ze bijvoorbeeld in kroketjes (bolinhos de bacalau), ovenschotels en bacalhau à brás.

Voor dit gerecht wordt de bacalhau gebakken met ui, knoflook en ei, waarna er batatas fritas caseiras bovenop gaan: een soort flinterdun gesneden frietjes. Daarna nog wat peterselie en zwarte olijf. Zwaar op de maag, maar ontzettend lekker.

On Popular Food on Instagram: “Bacalhau à Brás, if you know, you know ????”

170 Likes, 5 Comments – On Popular Food (@onpopfood) on Instagram: “Bacalhau à Brás, if you know, you know ????”

Vis en schelpdieren

Sardines, inktvis, mosselen, schelpjes: vis en schelpdieren te kust en te keur in Portugal. Bij veel restaurants kun je smullen van de vangst van de dag. Verser dan dat wordt ‘t niet!

Vis wordt hier meestal gegeten met witte rijst of gekookte aardappelen. Vergeet ook niet de beroemde Portugese sardientjes in blik mee te nemen naar huis…

あーポルトガルに行きたい?? でも行けない。 そんな可哀想な夫婦な私たち。笑 気分だけでもポルトガルへ✈️ ということで思い出の味を再現した夕飯を。 イワシの塩焼き 魚介のリゾット タラとポテトの卵とじ 思ったよりそれなりになった? 5年後くらいにまたゆっくり遊びに行きたいなー。 #ポルトガル #ポルトガル料理 #いわし #リゾット #鱈 #seafood #risotto #sardines #portugal #arrozdemarisco #bacalhauabras #bacalhau #sardinhasassadas #포루투갈 #저녁 #밥 #리조트

29 Likes, 1 Comments – Mym (@mayumin83) on Instagram: “あーポルトガルに行きたい?? でも行けない。 そんな可哀想な夫婦な私たち。笑 気分だけでもポルトガルへ✈️ ということで思い出の味を再現した夕飯を。 イワシの塩焼き 魚介のリゾット…”

Escabeche

Fan van ceviche? Escabeche lijkt hier veel op. Vis wordt eerst gepocheerd, gefrituurd of gebakken en dan pas gemarineerd in zuur als citrus of azijn. Dat is ook meteen het verschil met ceviche.

Vaak wordt een vette vissoort gebruikt, zoals makreel, zalm of sardines. Maar het kan ook goed met mosselen en tonijn.

Braised octopus with baby turnips, mussel escabeche, and squid ink at Sepia, Chicago. – Photo Credit: @sepiachicago – . . . . #sepia #chicago #chi #octopus #braised #turnips #escabeche #michelinrestaurants #tasty #cuisine #food #foodphotography #foodie #foodies #foodiegram #finedining #yum #instafood #foodpics #tasting #dish #plating #art #hungry #michelinstar #michelinstars

7,443 Likes, 34 Comments – MICHELIN guide (official) (@michelinguide) on Instagram: “Braised octopus with baby turnips, mussel escabeche, and squid ink at Sepia, Chicago. – Photo…”

Piri piri

Kip piri piri: wie kent het níét? Deze marinade van tomaten, chilipepers, ui en véél gerookt paprikapoeder is heel populair in Portugal. De chilipepers voor piri piri komen trouwens oorspronkelijk uit Brazilië, waar Portugal natuurlijk een rijke historie mee heeft.

Try this recipe for chargrilled, spicy and delicious Piri-Piri Chicken. Recipe at www.coolfooddude.com via #lisboncookbook @bexseal @stevenjoycephoto #piripiri #piripirichicken #lisbon #cookbook #portuguesefood

30 Likes, 1 Comments – CoolFoodDude (@coolfooddude) on Instagram: “Try this recipe for chargrilled, spicy and delicious Piri-Piri Chicken. Recipe at…”

Portugese smaakmakers

In Portugal houden ze ‘t vrij simpel qua kruiderij. Typisch Portugese smaakmakers zijn ui (véél ui), knoflook, citroen en olijfolie in combinatie met verse kruiden als koriander en peterselie. Simpel, maar bem bom (Portugees voor supergoed).

Port

Port drink je eigenlijk niet bij je eten, maar ervoor of erna: als aperitief, dessertwijn of digestief. Deze rode, witte of rosé wijn heeft een herkenbare zoete smaak. Bekende soorten port zijn ruby, vintage, tawny en witte port.

Laatstgenoemde duikt momenteel op in wat misschien wel hét zomerdrankje van 2017 gaat worden en de gin-tonic van haar troon gaat stoten: witte port met tonic. Meng één deel witte port met twee delen tonic, garneer met een schijfje citrus en voilà: porto tónico.

Who needs to relax? ?????? #réccua #reccuacocktails #portotónico #drinks #mood #spirit #photo #quotes #beinspired #desafia #goodspirit #young #cool #drink #happiness #porto #douro #classic #modern #fresh #likeforlike #need #relax

40 Likes, 0 Comments – Réccua – Desafia o espírito (@reccuacocktails) on Instagram: “Who needs to relax? ?????? #réccua #reccuacocktails #portotónico #drinks #mood #spirit #photo…”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.