Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2016

Dé Italiaanse smaakmaker voor elk gerecht: gremolata

Less is more is het gezegde dat in de Italiaanse keuken gebruikt wordt en gremolata past daar helemaal bij. Met slechts drie ingrediënten geef je elk gerecht een bom van smaak.

Gremolata is simpelweg een mengsel van citroenrasp, peterselie en knoflook. Om het geheel iets smeuïger te maken wordt vaak olijfolie gebruikt, maar ook rode Parmezaan of rode peper voor extra pit.

Om de smaken nog meer tot hun recht te laten komen, zijn zout & peper ook welkome ingrediënten.

coquilles met doperwtenpuree

Van ossobuco tot pasta

In Italië wordt het voornamelijk gebruikt om stoofgerechten zoals de klassieker ossobuco smaak te geven, maar je kunt het op zo veel meer manieren gebruiken.

Denk bijvoorbeeld op een mooi biefstukje of ander stuk vlees, bij vis (van hele vissen tot verfijnde filets, coquilles, mosselen en gamba’s), over groenten, (gebakken) aardappeltjes én als topping voor soep. Ook Culy gebruikt het regelmatig en dan het liefst door pasta’s.

Hoeveelheden

Wat betreft de hoeveelheden is er eigenlijk geen vaste regel, maar kun je het beste blijven proeven tot je de gewenste smaak hebt bereikt. Houd hier wel rekening mee dat de smaken na een minuut of tien veel sterker worden.

Wil je toch een beetje vastigheid? Gebruik dan de rasp van 1 citroen met 2 teentjes fijngehakte of geraspte knoflook en een bosje bladpeterselie (ongeveer 15 gram). Meng met olijfolie tot het een smeerbaar goedje is en je bent klaar om te smullen!

 

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Dé Italiaanse smaakmaker voor elk gerecht: gremolata
Sluiten