Redactie
Redactie Inspiratie 18 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

De allerlekkerste wildgerechten voor een winters kerstdiner

Met kerst kan je écht uitpakken. En laten wildgerechten daar nou heel geschikt voor zijn! Een hazenpeper of mooi stuk hertenbiefstuk steelt de show tijdens het kerstdiner en de winterse, donkere smaken passen ook nog eens heel goed bij de tijd van het jaar.

Waar koop je wild?

Wild koop je bij de betere slager, poelier, groothandel of rond de feestdagen zelfs bij de supermarkt. Ook zijn er veel adresjes online waar je wild kunt bestellen.

Haas

Hazenpeper is een stoof en wordt bereid met onder meer rode wijn, jeneverbessen en ontbijtkoek. Wij probeerden onlangs dit recept en gebruikten hazenbouten van de achterpoten, omdat ze meer vlees bevatten dan de voorlopers die in het recept staan vermeld. En het was héérlijk…

Ook hazenrugfilet is een goede optie met kerst. Lekker met een saus van rode port en gegrilde groenten, zoals in dit recept. Of wikkel hazenrugfilet in pancetta, dat ziet er prachtig uit.

Tot slot is gemarineerde haas heel smakelijk én verrassend in combinatie met pasta. Bijvoorbeeld met tagliatelle.

Eend

Eendenborst leent zich heel goed voor een feestelijk voorgerecht of hoofdgerecht. Robert Kranenborg gaf ons al eerder tips voor de perfecte eendenborst. Wij vonden hier een recept voor gebakken eendenborstfilet met sinaasappelsaus.

Je kunt ook de lever van de eend gebruiken, lekker in deze kwartels gevuld met eendenleverpuree.

Hert

Prachtig vinden wij deze carpaccio van hertenbiefstuk met bieten, sinaasappelrasp en balsamico azijn. Als je dit als voorgerecht krijgt voorgeschoteld word je toch meteen heel blij?

Maar ook een mooi stuk hertenbiefstuk als hoofdgerecht is een feestje. Bijvoorbeeld met wildsaus of geserveerd met een crunchy wintersalade met pecannoten. Of maak deze rosbief van hert met bockbiersaus.

Wil je het eens nét even anders doen? Maak dan ragout van hertenvlees met homemade kastanjetagliatelle, zoals in dit recept.

Wild bij je kerstdiner: ideeën en inspiratie

Konijn

Ook met konijn kan je alle kanten op. Stoven kan, maar je kan ook een mooi stuk konijnenrug braden. Of maak er gehaktballetjes van en serveer met ragout en pasta. Verrassend én heel lekker.

Fazant/patrijs

Tot slot: Fazant en patrijs. Patrijs behoort tot de familie van de fazanten en wordt daardoor vaak als vervanging voor fazant gebruikt en andersom. In dit recept wordt één fazant (of twee patrijzen) bereid met whiskey en bramen. Héél yummie!

Wil je meer weten over welke wijnen je het beste bij een wildgerecht serveert? Lees dan hier het advies van Mr. Vino.

Meer lekkere recepten met wild voor kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.