Redactie
Redactie Inspiratie 28 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

De 9 lekkerste gerechten uit de Turkse keuken

We hebben allemaal weleens een broodje döner na het stappen gegeten, maar de Turkse keuken heeft zoveel meer lekkers te bieden! Daarom een overzicht met de 10 lekkerste gerechten, plus recepten om ze zelf te maken.

Menemen

Shakshuka meets roerei: dit is misschien wel het beste ontbijt dat je in maanden hebt gegeten!

Cig köfte

Cig köfte is het rauwe broertje van de bekende köfte (gehaktballetjes). Het rauwe vlees (vaak rund of lams) wordt op smaak gebracht met lekker veel pittige kruiden en vervolgens gekneed tot een soort knoedeltje. Vervolgens eet je ze met een blaadje sla, wat peterselie en citroensap.

Dolma’s

Oh, dolma’s… Als we eenmaal een bakje in huis hebben gehaald, eten we ze altijd gelijk op! De met rijst gevulde wijnbladeren zijn de perfecte snack en smaken nog beter bij een glas droge witte wijn.

Manti

Manti zijn dumplings die je in wel meer Midden-Oosterse landen vindt. Ze worden meestal gevuld met vlees en geserveerd met yoghurt en soms nog tomatensaus.

Lahmacun

Lahmacun, beter bekend als Turkse pizza, zijn dunne flatbreads belegd met een dun laagje gehakt. Erop gaat een beetje salade en citroensap, en eventueel nog pepersaus voor wat extra pit. En ja, je kunt er natuurlijk ook knoflooksaus op doen!

Börek

In Turkije zijn ze dol op deeggerechten, want ook börek is een bekende klassieker. Dunne en vooral zachte laagjes deeg worden afgewisseld met ingrediënten als spinazie, yoghurt, ei of vlees. Soms wordt het opgerold tot een sigaar, maar je ziet het ook vaak als een soort lasagne.

Baklava

Tja, wat kunnen we nog over baklava zeggen?

Imam Bayildi

Het verhaal doet de ronde dat een Turkse priester ooit zoveel van deze gevulde aubergines at, dat hij flauwviel! Hierdoor wordt het gerecht imam bayildi genoemd, ofwel ‘flauw gevallen imam’. Wij snappen hem volledig, want dit is zo’n maaltje waar je geen genoeg van kunt krijgen!

Künefe

Tot slot een dessert dat veel weg heeft van baklava, maar net even anders is. Voor de vulling wordt namelijk gebruik gemaakt van een zachte romige kaas!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.