Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Shaoxing: Chinese rijstwijn die smaak geeft aan je gerecht

Shaoxing. Dat kun je best uitspreken. Doe maar: sha-o-sjing. Kook je graag Aziatisch, dan gaat deze Chinese rijstwijn een klassieker worden in je keukenkastje. Hij geeft een heerlijke diepe, Aziatische smaak aan je gerechten.

Aziatische kookwijn

Deze gefermenteerde rijstwijn is afkomstig uit China en wordt niet alleen zó gedronken (eventueel verwarmd), maar ook veel gebruikt om mee te koken. En dat laatste, daar gebruiken wij ‘m graag voor.

De wijn komt uit Zhejiang: een provincie in het oosten van China, ook wel de ‘Shaoxing-regio’ genoemd. In China kun je ‘m in van die gezellige kruikjes kopen; wij halen ‘m gewoon bij de Aziatische supermarkt in een fles.

Shaoxing rijstwijn

Hoe wordt rijstwijn gemaakt?

De rijstwijn wordt gemaakt van gekookte rijst. Door die te mengen met een startercultuur, start een fermentatieproces. Het goedje wordt na een paar weken geperst en de vloeistof die overblijft, is rijstwijn.

De drank wordt daarna nog helder gemaakt, gekleurd (vaak met karamel) en gepasteuriseerd voordat ‘ie in de fles gaat en naar een Aziatische supermarkt bij jou in de buurt wordt verscheept.

Shaoxing rijstwijn

Koken met Shaoxing

Shaoxing is hét ingrediënt om het populaire gerecht ‘dronken kip’ mee te maken. Ja, zo heet het echt. De kip wordt gemarineerd en gekookt in de rijstwijn om een diepe, bijzondere smaak te creëren.

We lazen ooit een fantastisch recept van Jamie Oliver voor noedelsoep met dronken kip (helaas online onvindbaar), waarbij hij kipfilet marineert in shaoxing, een scheutje sojasaus en zout en peper. De kip én de marinade gaan vervolgens in kippenbouillon met een flink stuk gember en twee stuks steranijs. De basis voor een superlekkere noedelsoep.

noedelsoep

Recepten met Shaoxing

Nog meer recepten waarin je shaoxing kunt gebruiken: Kantonees buikspek of doe een scheutje bij wat gewokte groente zoals paksoi en shii-take.

Je kunt de kookwijn ook gebruiken in een marinade voor pekingeend met pannenkoekjes (de pannenkoekjes kun je ook kant-en-klaar kopen bij de toko). Hij is ook goddelijk in marinade voor lekkere sticky char siu. Én een scheutje door de Chinese nasi of door de vulling voor je dumplings, doet ook wonderen. Die fles gaat zo écht wel leeg…

pekingeend hoisinsaus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.