Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy’s klassieke kerstmenu (met wijntips van Mr. Vino!)

Bij een klassieke Kerst denk je aan Bing Crosby door de speakers, een mooi gedekte tafel én… een klassiek kerstmenu. Met een mooie garnalencocktail vooraf (met een Culy-twist uiteraard), een soepje, een sappig beenhammetje als hoofdgerecht en een gingerbread trifle voor de grande finale. Als het nu ook nog gaat sneeuwen, is het op en top Kerst.

Klassiek kerstmenu

Dit klassieke kerstmenu bestaat uit de volgende gerechten:

– Garnalencocktail met een twist

– Munt-doperwtensoep met krokante pancetta

– Beenham

– Prei met vinaigrette en spekreepjes

– Geschaafde spruitjes met cranberry’s en Parmezaanse kaas

– Gingerbread trifle

garnalencocktail
Culy

Garnalencocktail

Bij een klassiek kerstmenu hoort een klassiek voorgerecht, maar dan wél op z’n Culy’s: een garnalencocktail met een twist.

Wijntip van Mr. Vino: een witte Mâcon. Het ronde van de druif Chardonnay past bij het romige van het gerecht en het frisse van de Mâconstreek bij de grapefruit en limoensap. Bij Albert Heijn voor 7 euro de Antonin Rodet Mâcon-Villages blanc of bij de Bruijn Wijninkopers de Les Héritiers du Comte Lafon 2014 voor 20,50 euro.

munt-doperwtensoep
Culy

Munt-doperwtensoep

Vindt iedereen lekker: Munt-doperwtensoep met krokante pancetta.

Wijntip van Mr. Vino: kan dezelfde wijn bij gedronken worden. Wel zo handig ;)

geglaceerde beenham kerst

Geglaceerde beenham

Je zou ‘m bijna aflikken, deze sappige geglaceerde beenham met honing, mosterd, kruidnagel en nootmuskaat. En vooruit, we voegen nog een scheutje Bourbon toe.

prei kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Daarbij een fantastisch bijgerecht: zoete prei met vinaigrette en spekreepjes.

geschaafde spruitjes kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Geschaafde spruitjes

Nog meer fijne groente: deze geschaafde spruitjes met pistache, cranberry’s en Parmezaanse kaas zijn lekker kerstig.

Wijntip van Mr. Vino: een niet te zware rode wijn van de Syrah (of Shiraz) druif. Beenham is zacht vlees en dat met een zoetige saus vraagt om een ronde wijn met een zoetje daarin. Uit Australie komt de AUS Shiraz. Te koop bij de HEMA voor 4,75 euro.

nagerecht kerstmis

Gingerbread trifle

En voor de grande finale: gingerbread trifle in glaasjes. Lekker met speculaaskruiden, Amaretto, kersen en witte chocolade.

Wijntip van Mr. Vino: een wijn op basis van de Muskaatdruif. Heeft al wat zoets van zichzelf zonder té zoet te zijn en bezit nog wat frisheid en een klein zuurtje. Aanrader: Araldica Moscato d’Asti. 8,29 bij de Jumbo.

Zo plan je de bereiding van dit klassieke kerstmenu:

Bij een klassiek kerstmenu hoort een goede voorbereiding.

De dag van tevoren

1. Maak alvast de doperwtensoep, dan is ‘ie morgen nóg lekkerder. Bewaar het bakken van de pancetta voor morgen.
2. De gingerbread trifle kun je ook al goed een dag van tevoren maken (laat de koekjes nog even achterwege). Zet zolang in de koelkast.
3. Als je de beenham nu alvast insnijdt en inwrijft met de marinade, kan het lekker een dagje intrekken. Zo komen de smaken nog meer tot hun recht. Wrijf de bruine suiker er nog niet op: dat doe je pas op het laatste moment, vlak voor de beenham de oven in gaat.

Een paar uur van tevoren

1. Rooster alvast de pijnboompitjes voor de prei.
2. Maak de garnalencocktails en zet ze koud. Houd de avocado nog even achterwege: je hebt kans dat de blokjes anders zullen verkleuren.
3. Bak de pancetta voor de doperwtensoep alvast krokant en laat uitlekken.
4. Maak de gemarineerde beenham af: wrijf ‘m in met de bruine suiker en zet ‘m in de hete oven.
5. De prei kun je alvast schoonmaken en in stukjes snijden.
6. Rasp de Parmezaanse kaas en zet zolang koud.

Vlak voor het opdienen

1. Verwarm de oven alvast voor op 150 graden.
2. Maak de garnalencocktails af met de avocado, vlak voor het serveren.
3. Warm de doperwtensoep op.
4. Dek de beenham af met aluminiumfolie en zet ‘m in de voorverwarmde oven.
5. Zet een pan kokend water op het vuur, voor de prei.
6. Maak de geschaafde spruitjes met pistache en cranberry’s. Houd zolang warm met een deksel op de pan.
7. Kook de prei in 15 tot 20 minuten gaar.
8. Bak ondertussen de spekreepjes krokant.
9. Maak de vinaigrette pas op het allerlaatste moment: als je het laat staan, heb je kans dat het gaat schiften.
10. Serveer de beenham met de prei en de spruitjes.
11. De trifle haal je vlak voor het serveren uit de koelkast. Zet de gingerbread mannetjes erop en klaar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.