Redactie
Redactie Diner 18 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Rijkelijk gevulde eieren voor tijdens de feestdagen

We schreven er al eerder over: gevulde eieren zijn terug van weggeweest. En ja, ook tijdens de feestdagen mogen ze weer volop worden geserveerd. Maar dan uiteraard wel met een moderne én luxe twist. 

Tijdens de feestdagen is het extra fijn als je een deel van de gerechten al ruim van tevoren kan maken, en laten gevulde eieren daar nu uitermate geschikt voor zijn. Kook de eieren overigens niet té lang van tevoren, daar kunnen ze waterig van worden en hun smaak verliezen.

Tip: begin de avond ervoor of de ochtend voor het feest.

Aan de slag

Kook de eieren negen à tien minuten, afhankelijk van je smaak en of ze uit de koelkast komen of niet. Laat ze schrikken onder de koude kraan en laat goed afkoelen.

Pel de eieren voorzichtig en halveer ze met een glad, vlijmscherp mes. Voor het beste (en mooiste) resultaat veeg je het mes bij elk volgend ei schoon, zodat je geen restjes dooier op het eiwit hebt.

Schep met een theelepeltje de dooier uit het eiwit en doe in een kom. Bewaar de eiwitten (de bakjes) afgedekt in de koelkast zodat ze mooi stevig blijven. Ga met de dooiers aan de slag voor de vulling.

De vulling

Hoewel klassiek gevulde eieren met een lepeltje mayonaise, een beetje cayennepeper of paprikapoeder en bieslook of peterselie heerlijk zijn, mag je wat ons betreft tijdens de feestdagen groots uitpakken.

Maak bijvoorbeeld een crème van avocado door het rijpe vruchtvlees in een keukenmachine glad te mixen met de eidooiers. Breng op smaak met flink peper, zout, een klein teentje knoflook en een beetje citroensap.

Of vervang de avocado door (een klein beetje) blauwe kaas, in stukjes gehakte bacon, zongedroogde tomaat of grofgehakte kruiden als koriander, dille en basilicum.

Het oog wil ook wat

Het oog wil ook wat, dus trekken we alles uit de kast. Denk bijvoorbeeld aan een toppings van vers geschaafde truffel (of een dotje -tapenade), (zalm)kaviaar, knapperige stukjes bacon, gerookte zalm of pata negra.

Ook zijn groene-aspergetips (geschild en geblancheerd), Hollandse garnalen, cress en tonijn prachtig en smaakvol tegelijk. Voor een extra feestelijk effect haal je eetbaar bladgoud waarmee je de eieren kunt garneren.

En ben je een echte lekkerbek? Bak dan stukjes kippenhuid krokant in de oven of pan, breek in stukjes en sprenkel over de gevulde eieren.

Hoeveel eieren per persoon?

Organiseer je een borrel of diner en twijfel je over de hoeveelheid eieren? In principe kun je uitgaan van één ei (dus twee halve) per persoon.

Zet ze op een mooie schaal op tafel, loop er mee rond of serveer ze als amuse op een mooie lepel en het feest kan beginnen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.