Culy’s favoriete tips voor het bewaren van leftovers
Het kan nog wel eens voorkomen dat je blijft zitten met een pan pastasaus of chili. Zonde om weg te gooien, maar het is ook lastig te bepalen hoe lang je het kan bewaren en hoe je dat het beste doet. Wij gingen op zoek naar meer duidelijkheid.
Direct weggooien
Sommige restjes kan je maar beter niet bewaren. Bijvoorbeeld als je het gerecht al kant-en-klaar kocht of hebt afgehaald. Je weet namelijk nooit hoe vers het is bereid. Wil je het toch graag bewaren? Doe dat dan maximaal één dag in de koelkast en warm het gerecht goed door voordat je het opeet.
Zoals je misschien begrijpt reageren sommige gerechten en ingrediënten beter op een retourtje diepvries dan anderen. Zo raden we je af om producten met room in te vriezen, omdat dit vaak erg waterig wordt.
Daarbij worden bladgroenten zoals andijvie (dus ook de stamppot) en bladspinazie (anders dan bij wilde spinazie) snel snotterig en gaan rijstgerechten er allesbehalve op vooruit in de vriezer. Probeer deze daarom maximaal een aantal dagen te bewaren in de koelkast en anders weg te gooien.
Ook als je gerechten met nitraatrijke groenten zoals spinazie bereidt, moet je oppassen. Je hoeft een restje dan niet weg te gooien, maar je moet het gerecht na bereiding wel zo snel mogelijk koelen. Op die manier kan je voorkomen dat wanneer je het opnieuw verwarmt nitraat wordt omgezet in het schadelijke nitriet.
Op Culy.nl schreven we er een artikel over. Wist je dat naast spinazie ook andijvie, rode bietjes en venkel nitraatrijk zijn? Kijk hier voor een volledige lijst.
Bewaren
Wel heel geschikt om in de koelkast of vriezer te bewaren zijn (pasta)sauzen, chili, curry’s en bijvoorbeeld hartige taarten. Maar ook overgebleven rijst moet je echt niet weggooien. Bekijk hier wat je er allemaal nog mee kan.
Wanneer je iets wil bewaren, laat het dan eerst op kamertemperatuur komen. Houd het na de bereiding maximaal twee uurtjes op het aanrecht en zet het daarna in de koelkast of vriezer. Verdeel je leftovers over kleine afsluitbare bakjes, zodat je het sneller kunt laten afkoelen én opwarmen.
Bewaar het restje nog maximaal drie dagen in de koelkast. Leg je het liever in de vriezer? Bewaar het dan het liefst maximaal een maand. Erna is de kans groot dat je maaltje erg in kwaliteit achteruit gaat.
Opwarmen
Leftovers moet je door en door verwarmen zodat alle bacteriën worden gedood. Zorg er dus voor dat je eten steaming hot is. Als je het in de magnetron opwarmt zet de magnetron dan regelmatig stil en schep om. In een pan is regelmatig roeren belangrijk.
Waneer je je kliekje eenmaal hebt opgewarmd en je hebt nóg eten over, dan raden we je aan de rest nu weg te gooien. Met het oog op de kwaliteit van het eten is het niet raadzaam om het nogmaals te bewaren en op te warmen.