Dit 5-gangen kerstmenu kan iedereen maken!

Culy 9 dec 2017 Inspiratie

Vorig jaar stelden we een heerlijk foolproof kerstmenu samen dat werkelijk iedereen kan maken. En omdat we er toen zoveel leuke reacties op kregen, besloten we dit jaar een nieuw menu te maken. Geloof ons: dit is een makkelijk kerstmenu dat iedereen kan maken! 

Tip: heb je vegetariërs in het midden of eet je zelf geen vlees en vis? Bij elk gerecht zetten we een vegetarische optie.

Amuse: toast kannibaal

Maak crostini’s door een stokbrood of ciabatta in dunne plakjes te snijden en vervolgens droog te roosteren in de oven, het liefst met een scheutje olijfolie. Lepel een quenelle van aangemaakte steak tartare erop en garneer met een takje peterselie óf lekker luxe: (haring)kaviaar.

Vega optie: vervang de steak tartare door deze vegetarische variant met tomaat of stukjes geroosterde pompoen met geitenkaas.

Steak tartare toastje amuse stock

Vooraf: witlofschuitjes met rivierkreeftjes

Dit voorgerecht is heerlijk fris, licht en vol van smaak. Super makkelijk om te maken en ideaal om voor te bereiden. Wat wil een mens nog meer?

Vega optie: zoete-aardappelkoekjes met harissayoghurt.

witlofschuitjes

Tussen: salade met warme vijgen en Parmaham

Een geweldig gerechtje tussen de gangen door, omdat je het zo in elkaar zet en je verder je aandacht kan verdelen over de afwas en het hoofdgerecht!

Snijd hiervoor een aantal verse vijgen (1-1,5 per persoon) in kwarten en leg in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje balsamico-azijn, verse tijm en honing en verwarm in een oven op 150 graden. Verdeel deze vervolgens over bordjes met rucola met een beetje olijfolie, de beste Parmaham die je kunt vinden en geroosterd amandelschaafsel.

Vega optie: vervang de ham door stukjes sinaasappel met brokjes blauwe kaas.

Salad with rocket leaves and figs

Hoofd: varkenshaas met een korstje van pistachenoten

Een groot gebraad staat natuurlijk prachtig op tafel, maar kan wel tricky zijn op het gebied van garen. Ga daarom voor deze varkenshaas met een korstje van pistachenoten. Té simpel. Hij is het lekkerst als je ‘m ter plekke bereidt, maar dat is zó gebeurd. Hij moet 30 tot 35 minuutjes in de oven. Lekker met de bijpassende mosterdsaus en deze bloemkoolpuree. Die kun je al wél van tevoren maken.

Vega optie: melanzane alla parmigiana met polentafrietjes. Lekker dippen met de frietjes in de saus van de melanzane, yum!

varkenshaas kerst

Dessert: semifreddo met Nutella en hazelnoten

Semifreddo met Nutella? Ja hoor, komt u maar door. Tip: het is het handigst om deze semifreddo minstens een dag van tevoren te maken. Hij moet namelijk zes uur in de vriezer.

semifreddo met Nutella

Reageer op artikel:
Dit 5-gangen kerstmenu kan iedereen maken!
Sluiten