Redactie
Redactie Inspiratie 20 jul 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Cognac in Frankrijk

Culy’s Sanne was onlangs in Frankrijk om de regio Poitou-Charentes op culinair gebied te verkennen. Wat zijn de hotspots en welke culinaire plekken mag je absoluut niet missen? Je leest het de komende tijd op Culy.nl.

In alweer het laatste artikel over de regio Poitou-Charentes vertellen we je alles over het plaatsje Cognac, en de drank die haar naam te danken heeft aan deze stad. Hier brachten we een bezoekje aan de oude wijngaard La Grange du Bois, waar al sinds 1727 cognac and Pineau des Charentes wordt gedistilleerd.

WijngaardMini-druiven

Op de wijngaard wordt al jaren cognac en Pineau gemaakt. De Pineau, een likeur die bestaat uit druivensap en cognac, was een eigenlijk een klein foutje. De geboorte van de Pineau gaat terug tot het einde van de 16e eeuw, toen een wijnboer per ongeluk druivensap in een vat met cognac goot en dat toen maar zo liet staan. Nu is het drankje ontzettend populair in de regio. Het drankje is er in twee varianten, een witte, die minimaal een jaar op het vat staat, met de smaak van honing, fruit en kruiden. De rosé komt voort uit andere druivensoorten en is minstens 8 jaar oud, met een fruitigere smaak.

Het proces van de cognac die op de wijngaard gemaakt wordt is wat minder eenvoudig dan de Pineau, de sterke drank moet namelijk erg lang rijpen in verschillende vaten wat wel jaren kan duren.  De cognacmakers maken dus eigenlijk de cognac voor de volgende generatie. Tot aan 1996 werd de oogst bij deze wijngaard met de hand gedaan, inmiddels is het automatisch. Nadat de druiven geplukt zijn worden ze geperst met een machine en na de destillatie gaat het sap in vaten. De vaten zijn gemaakt van eikenhout, wat een lichte vanillesmaak geeft aan de drank. Na ongeveer 6 maanden gaat de drank over in een ander vat, waar het nog meer aroma’s en smaken kan krijgen. Dit proces wordt enkele keren herhaald met verschillende soorten vaten.

Cognac-kelderCognac-kelder-muren

Een grappig weetje: wanneer iemand cognac stookt, kleuren de muren van het pand in de loop der tijd zwart. En omdat je dit niet weg kan krijgen, kan de politie heel makkelijk illegale stokerijen opsporen!

Oude-destillatie-ketel

De oude destillatieketel die inmiddels niet meer wordt gebruikt. De oude ketel werkt namelijk nog op hout, en de cognacmakers moesten daarom nachts hun bed naast de ketel zetten, voor het geval dat het vuur doofde. Inmiddels werken ze met ketels op gas, en kunnen de makers gewoon in hun bed in de slaapkamer slapen.

FlessenVerkoop2

Op de wijngaard verzorgen ze rondleidingen en krijg je alles te horen over het destillatieproces. Daarnaast is er een leuk winkeltje waar je allerlei soorten cognac en Pineau kan proeven en kopen.

Na ons bezoek aan de oude wijngaard, bezochten we ook het wat nieuwere cognachuis Maison CAMUS, dat ingericht is als een klein museum over de geschiedenis van de cognac. Daarnaast heeft het cognachuis ook veel verschillende soorten arrangementen, een diner op een kasteel in combinatie met een conac proeverij of onder professionele begeleiding  je eigen cognac produceren met druiven afkomstig van de wijngaarden rond Cognac. Voor een workshop van 2 uur betaal je wel €160, maar dit is inclusief een proeverij en een eigen fles van je eigen samengestelde cognac van 50 cl.

Op zoek naar meer toffe culinaire plekken? Check Culy Hotspots, onze verzameling van de allerleukste adresjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.