Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 8 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wow: uit onderzoek blijkt dat je beter kunt eten met open mond – dit is waarom

We willen ons op de Culy redactie niet in opvoedmethoden gaan mengen, maar gooi de manieren maar even overboord. Professoren van de Oxford University toonden onlangs namelijk aan dat je eten lekkerder smaakt wanneer je kauwt met je mond open. Je kunt maar ergens onderzoek naar doen! Culy dook in de materie en vertelt je kort en bondig waarom je eten lekkerder smaakt als je eet met je mond open.

Of je dat dan vanaf nu ook gaat doen, moet je zelf beslissen…

Houd je mond eens dicht

Het wordt ons van jongs af aan al met de paplepel ingegoten: kauwen doe je met je mond dicht. Want niemand hoeft zichtbaar mee te genieten van het braakliggende landschap in jouw mond.

Eten met open mond is ‘verboden,’ want je houdt je mond dicht. Pas als je een hapje hebt doorgeslikt, mag je mond weer open. Ofwel voor een nieuwe hap, ofwel voor een goed verhaal.

Waarom je tanden stroef aanvoelen na het eten van spinazie

Smakken versus eten met open mond

Toch vonden slimmeriken aan de Oxford University het tijd voor een onderzoek naar eten met open mond. We noemen het voor de goede orde even geen smakken. Dat mogen we ‘t namelijk pas noemen als je met de mond open eet én geluid maakt. En die twee componenten hoeven niet samen te gaan, blijkt ook uit datzelfde onderzoek.

Of de professoren het onderzoek deden omdat ze zelf nu professioneel open mond eters zijn (met commentaar alom) of omdat ze het écht interessant vonden, staat niet in het onderzoek.

Eten met open mond zorgt voor meer smaak

Een onderzoek waar je mond van openvalt kun je ‘t met recht noemen. Want wat blijkt: als jij een hap neemt van je eten en je tafelmanieren overboord gooit en lekker met open smoel je voedsel verwerkt, zou dat je eten meer smaak geven. Dit komt door de – nu komen de onderzoekstermen – aromatische componenten die dankzij de open mond beter het achterste gedeelte van je neus kunnen bereiken.

Doordat die aromatische componenten lekker naar achteren kunnen vliegen, krijgen je olfactorische sensorische neuronen een boost en ben je direct in staat om je eten beter te proeven. Het zou daardoor dus lijken alsof je eten meer smaak heeft.

Eten met gesloten mond is passé

De onderzoeker in kwestie, professor Charles Spence, spoort ouders aan om hun opgroeiende kinders niet meer op de vingers te tikken wanneer zij eten met open mond.

Daarnaast is hij er trouwens ook van overtuigd dat wanneer je met je handen eet in plaats van met bestek, je de smaakervaring naar een hoger niveau tilt. Nu moet je ‘t niet té bont maken Charles…

Eten met je handen: 6 do’s & don’ts

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.