Kaaskoekjes met manchego & tijm van Rutger

Deze kaaskoekjes met manchego en tijm zijn een recept van Rutger van den Broek, die je kent van Heel Holland Bakt (hij won het eerste seizoen!), zijn kookboeken en zijn blog RutgerBakt.nl. Ze staan in zijn nieuwe kookboek: Het hartige bakboek, dat nú is verschenen.

Rutger: “De Manchego in het koekjesdeeg zorgt voor een bladerende werking tijdens het bakken. Dat geeft de koekjes een luchtige, krokante en bijna bladerdeegachtige structuur, heel lekker! Een goed glas rode wijn en een schaal van deze koekjes, meer heb je niet nodig!”

Het hartige bakboek Rutger

Het recept voor de kaaskoekjes

Klop de boter in enkele minuten romig. Meng de Manchego en de tijm door de boter en breng op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de bloem toe en meng alles tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ½ centimeter. Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met wat extra geraspte Manchego. Bak de kaaskoekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Het hartige bakboek van Rutger van den Broek is nu te koop in de (digitale) boekwinkel.

manchegokoekjes met tijm
Bron: Harold Pereira

Voor 30 à 40 koekjes:

Voor het deeg:

  • 150 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram Manchego, geraspt
  • 1-2 theelepel verse tijm, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • 225 gram bloem
  • Peper

Extra:

  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gram Manchego, geraspt, om te bestrooien
  • Bloem, voor het werkblad
Reageer op artikel:
Kaaskoekjes met manchego & tijm van Rutger
Sluiten