Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 26 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo maak jij met je smartphone de mooiste foto’s van gerechten

Tover jij de mooiste gerechten op tafel of maak je graag foto’s van je lunch op een terras? Het blijkt nog best lastig om hapjes en drankjes ook écht lekker op de foto te zetten. Zes tips om met je smartphone de beste plaatjes te schieten!

 • De juiste belichting
  Kunstmatig licht? Liever niet. Ga altijd voor daglicht als je gerechten fotografeert. “Ga zo dicht mogelijk bij het raam staan”, tipt Culy’s Winnie. “Maar niet in direct zonlicht – liever bij een raam op het noorden. Direct zonlicht levert namelijk ook schaduw op en dat is alleen leuk als je een zomers gerecht fotografeert.” Als je met een smartphone zoals de Samsung Galaxy S21 fotografeert, kun je al tijdens het fotograferen de belichting aanpassen. Handig!
 • De mooiste compositie
  Waar zet je nu alles wat je wilt fotograferen neer? Niet alleen op gevoel, zo blijkt. Winnie: “Het schijnt natuurlijker te voelen voor mensen als ze een foto zien waarbij het zwaartepunt meer onderaan dan bovenaan de foto ligt. En dat er meer aan de linkerkant dan aan de rechterkant gebeurt. Al zijn er altijd uitzonderingen natuurlijk. Drie is trouwens een magisch getal. Fotografeer je een taart? Kies dan voor drie stukken, niet voor twee of vier. Maar dat geldt ook voor de lepeltjes die je neerlegt bijvoorbeeld.


Foto genomen met Samsung Galaxy S21

 • De beste hoek
  In de foodfotografie worden drie hoeken gebruikt: 180 graden (van bovenaf), 90 graden (vooraanzicht) en 45 graden (meer diepte). Winnie: “Het gerecht moet hier leidend zijn. Een rijstbowl met veel kleuren en structuren fotografeer je het beste van bovenaf. Een hamburger juist weer niet, dan zie je alleen de bovenkant van een broodje. En bij een stapel pannenkoeken wil je wel die stapel zien, dus kies je ook voor vooraanzicht.”
 • Kies voor kleur
  Contrast is altijd goed. “Geel en blauw, roze en groen of rood en groen kunnen heel goed werken op een foto”, vertelt Winnie. “Maar ook toon op toon, dus alles beige. Het hangt een beetje af van het gerecht. Bij een Mexicaans gerecht kun je helemaal losgaan met kleur, bij een alledaags gerecht wil je het misschien liever rustig houden. Bedenk dus goed: welke sfeer moet mijn gerecht uitstralen?” Op de Samsung Galaxy S21 zit een speciale foodmodus die ervoor zorgt dat jouw gerecht perfect in beeld wordt gebracht én de kleuren nog beter uitkomen. Handig: de smartphone herkent het automatisch als je een foto van eten maakt en optimaliseert het beeld, zodat het er nóg lekkerder uitziet. Maar je kunt in deze modus ook zelf de kleurtemperatuur van je foto aanpassen en bijvoorbeeld de achtergrond vervagen. Zo heb je alle tools om een mooie foodfoto te maken gewoon in je hand.

broodje Samsung S21
Foto genomen met Samsung Galaxy S21

 • Beweging in beeld
  Beweging in beeld brengen is lastig, want voordat je het weet is het moment voorbij. Maar als het lukt, levert het wel mooi beeld op. Denk aan een saus over een gerecht schenken. Op de Samsung Galaxy S21 zit een handige feature om zo’n actiemoment met je smartphone vast te leggen: de Single Take-modus! Je creëert met één klik tot veertien verschillende foto’s en video’s. Daarna kun je kiezen wat je wilt delen. Naast foto’s, zoals een ultra-wide shot of een ‘bokeh’ (het onscherpe bolletjeseffect), zit er bijvoorbeeld ook een ‘boomerang’ bij.
 • Props gebruiken
  Mooie props maken het verschil, maar mogen nooit de aandacht afleiden van het gerecht waar het om draait; ze moeten alleen ondersteunen. “Blinkende materialen leiden af”, legt Winnie uit. “Slimmer is het dus om te kiezen voor props met matte structuren. En voor props die met hun uitstraling al een verhaal vertellen zoals een oud bakblik, een gebruikte snijplank of een keramieken kommetje. Als je er een aantal ingrediënten uitlicht – een partje limoen of wat groene kruiden – gebruik dan alleen de allermooiste en de meest verse.”

Spaghetti Samsung S21
Foto genomen met Samsung Galaxy S21

In samenwerking met Samsung

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.