Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Misopeer met karrenemelk hangop en sesamkaramel uit ‘Lekker Fred in het Land’

Voor zijn nieuwe boek ‘Lekker Fred in het land’ trotseerde Freddy Tratlehner (Lekker Fred) het Nederlandse landschap, op zoek naar ons culinaire erfgoed. Daar kwam hij onder meer in aanraking met karnemelk, of in Lekker Fred-jargon: “karrenemelk”. Daarmee maakte hij dit deftige dessert van misopeer met karrenemelk hangop en sesamkaramel. Sla ‘m alvast op voor de feestdagen!

Lekker Fred in het land

Freddy maakte al eerder zo’n lekker kookboek, in navolging van zijn razend populaire (en hilarische) kookvideo’s op Youtube. Dat boek draaide helemaal om zijn favoriete gerechten en recepten. Met zijn tweede kookboek heeft hij een nieuwe missie: Nederland terug op smaak brengen. Met Lekker Fred in het land neemt hij je mee op ontdekkingsreis in eigen provincie.

In het boek vind je recepten als boerenkoolstamppot, tempura van het land, ‘paddestoeljen op toast’, Zeeuwse bolussen en zelfs ‘een dom grote kreeft’.

Dit recept voor misopeer kost je 30 minuten + 8 uur wachttijd.

Misopeer Lekker Fred
Bron: Elza Jo Tratlehner / Lekker Fred in het land

Misopeer met karrenemelk hangop en sesamkaramel

1. Bekleed het vergiet met de kaasdoek en zet het vergiet bovenop een passende pan. Je kan de kaasdoek eventueel dubbelvouwen mocht je bang zijn dat de karrenemelk weg wil glibberen. Schenk de karrenemelk erin en laat em afgedekt minimaal 8 uur uitlekken in de koelkast.

2. Lepel de hangop in een afsluitbare bak en bewaar em tot gebruik in de koelkast.

3. Verhit voor de sesamkaramel in een steelpan op laag vuur de suiker met 3 eetlepels water. Karamelliseer de suiker in 10-15 minuten tot-ie lichtbruin is. Leg intussen een vel bakpapier klaar op het aanrecht. Roer de sesam door de karamel en schenk de karamel uit op het bakpapier. Laat uitharden en breek em in domme stukken.

4. Halveer de peren en verwijder met de meloenboller de klokhuizen. Laat als het lukt daarbij de steeltjes intact.

5. Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de boter, suiker, honing en miso. Verdeel de peren op de snijkant in de pan en karamelliseer ze in ongeveer 10 minuten. Zet wanneer ze te snel kleuren het vuur wat lager. Keer de peren om en bak nog 5 minuten.

6. Verdeel de hangop en de gekaramelliseerde peren over de schaaltjes. Garneer met de sesamkaramel en het Thais basilicum.

Tip van Vjezla

“Wou je deze ding viekan, doe het dan met viekan ijs. Ik ben daar gek op, dat zou ik doen. Maar wou je zelf ijs maken, dan heb je zo’n duur apparaat nodig. En ik wil wel dat je zelf gaat koken, dus is het nu met karrenemelk, wat ook heel lekker is.”

Cover Lekker Fred in het land

‘Lekker Fred in het land’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 27,50. 

Meer bijzondere nagerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.