Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over kreeft thermidor: een iconische klassieker uit de Franse keuken

In de categorie ‘iconische gerechten uit de Franse keuken’ verdient kreeft thermidor onmiskenbaar een plaats. De receptuur van deze klassieker is dan wel ogenschijnlijk simpel, het goed bereiden ervan is zoals bij veel Franse gerechten een kunst. En dan hebben we het nog niet gehad over de varianten die je erop kunt bedenken, want die zijn minstens even interessant.

Wat is kreeft thermidor?

De oorsprong van kreeft thermidor bevindt zich in Le Guide culinaire van Auguste Escoffier: dat befaamde naslagwerk van een van de grondleggers van de Franse keuken. In zijn boek beschrijft hij dus hoe je Homard (kreeft) thermidor bereidt.

Dat blijkt een bereidingswijze te zijn waarbij de kreeft gekookt of gepocheerd wordt in een court bouillon. Court bouillon bestaat uit gelijke delen water en witte wijn, net genoeg zodat de kreeft onder staat. Hieraan wordt nog een zuurtje toegevoegd (in de vorm van citroen of azijn), net als wat groenten, een bouquet garni en een snuf zout.

Alcohol en kaas

Om van kreeft thermidor te kunnen spreken is het belangrijk dat de kreeft daarna een romig mosterdsausje met een alcoholisch element krijgt. Vaak is dat cognac, maar ook wijn of Sherry zijn gangbare opties.

Een ander belangrijk criterium van kreeft thermidor is het element kaas: de gepocheerde kreeft wordt samen met de saus bedekt met een laagje geraspte kaas en gaat tot slot nog enkele minuten onder de grill, voor een gegratineerd effect. De kaas in kwestie is meestal Parmezaanse kaas. Eventueel krijgt het gerecht nog wat extra garnituur, zoals fijngesnipperde tomaat met dragon.

Van artisjok tot zalm

Je begrijpt: zo’n kreeft thermidor is een behoorlijk spectaculair gerecht dat niet misstaat als je iets te vieren hebt. Als je helemaal wil uitpakken, maak dan de Artisjok Thermidor met kreeft uit Joris Bijdendijks laatste boek. Daar serveert hij het kreeftenvlees op een waaier van artisjokblaadjes, superfeestelijk.

Dat bracht ons bij de vraag: welke ingrediënten kun je eigenlijk nog meer voorzien van een vleugje thermidor? Nou, om te beginnen zowat al het lekkers uit de zee. Zo kun je ook een stukje gestoomde zalm, garnalen of witvis gebruiken (wat je in alle eerlijkheid waarschijnlijk sneller gaat doen dan kreeft kopen).

Heb je een basisrecept voor de Thermidor-saus gevonden? Lepel die over gestoomde groenten en gratineer ze samen met een laagje kaas onder de grill van je oven. Wij weten wel zeker dat groenten als broccoli, bloemkool, asperges en/of schorseneren hier een serieuze boost van zullen krijgen. Testen? Neem er een klassiek thermidorrecept bij en je weet waarmee je de komende tijd kunt gaan experimenteren.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.