Redactie
Redactie Lunch 17 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Zelf bakken: Italiaans paasbrood

Dit recept voor Italiaans paasbrood komt van de baksters van Goddelijkehuisvrouw.nl. Check ook hun Facebook pagina. Perfect voor het aankomende paasweekend!

“Deze Colomba di Pasqua (of Colomba Pasquale) is een heerlijk fris paasbrood met citroen en sukade. Het is de paasversie van de Panettone, die veel met kerst wordt gegeten. Met dit recept kun je twee kleine vogels maken (een om weg te geven en een om zelf op te eten) of een groot brood. De kleine vogels maak je in een vorm van ca 20 cm, de grote in een vorm van 25 cm doorsnee. Zoals met alle gistbroden is dit recept niet moeilijk, maar wel tijdrovend. Trek er een middag voor uit!”

5533925083_6f4b698481_b

Zelf Italiaans paasbrood maken

Zeef de bloem in een diepe kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe hier de gist, suiker en de lauwe melk in. Roer met wat bloem tot een glad papje. Zet afgedekt 15 minuten weg op een warme plaats (ik gebruik de bovenkant van het espressoapparaat).

Smelt ondertussen de roomboter in een pannetje en laat wat afkoelen. Mix de eidooiers met de suiker schuimig.

Kneed na 15 minuten het deeg door, voeg de roomboter en eieren toe. Doe alles in de kom van je tafelmixer en meng goed. Dit duurt wel 5 tot 10 minuten. Voeg dan de citroenschil en de sukade toe. Meng goed, dek af met folie en laat 30 minuten rusten op een warme plaats. In die tijd moet het deeg ongeveer verdubbelen in volume.

Maak de suikerstroop door de suiker met het water aan de kook te brengen. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Schenk over in een kommetje en laat afkoelen. Vet twee kleine of een grote springvorm in.

Ook lekker: Verbluffende recepten die bij de paasbrunch niet mogen ontbreken

Als je deeg goed gerezen is, maak je de vogel(s). Hiervoor verdeel je het deeg in twee grote of vier kleinere rollen. Leg de rollen kruiselings over elkaar. Er ontstaat een ‘vogelachtige’ vorm. Knip met een schaar de staart een klein stukje in. Laat weer 30 minuten afgedekt rijzen.

Wanneer je wilt gaan bakken bestrijk je de vogel(s) met suikerstroop, bestrooi je ze met suiker en poedersuiker. Plak op het lichaam halve amandelen en geef de kop twee ogen van rozijnen. Steun de vogels met enkele repen opgevouwen aluminiumfolie. Bak ongeveer 40 minuten in de oven op 180 graden. Een grote vogel mag wat langer hebben.

Lekker bij het paasontbijt of de brunch met gezouten roomboter en jam.

6953257261_6fd7404b78_b

Vrolijke recepten voor Pasen