Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Cocktailliefhebbers opgelet: dit zijn de cocktailtermen die je moet onthouden

Straight up, neat, shaken not stirred: het zou zo over een reeks nieuwe yogaposes kunnen gaan, maar het gaat uiteraard over de manier waarop je je cocktail drinkt. En aangezien die manieren eindeloos zijn, helpen we je een handje door de meest voorkomende cocktailtermen even toe te lichten.

Martini, iemand?

Deze cocktailtermen kun je beter even onthouden

James Bond had z’n terminologie onder de knie, dus waarom jij niet? Het vergt even wat focus maar lees onderstaande termen een paar keer door en je laat sowieso een onuitwisbare indruk achter bij je volgende cocktailbarbezoek.

Cocktail SpiritedLA stock
Bron: Pixabay

Over het ijs

Bij ons is de bestelling al meerdere keren misgegaan wanneer we ons in fase ‘ijs’ bevonden. Een knap staaltje op glad ijs begeven dus. Allereerst: on the rocks, dat is dus mét ijsblokjes. Blocked ook, maar daar spreek je over een 1 groot blok in plaats van wat kleine rocks. Crushed spreekt voor zich, maar dan komen we in de categorie zonder ijs. Zo drink je bijvoorbeeld een cosmopolitan up: koud, maar zonder ijs. Bestel je ‘m neat? Dan krijg je het op kamertemperatuur, hartstikke zonder ijs dus.

watermeloen cocktail
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cocktailtermen voor een glas

Bestel je een (espresso) martini, krijg je het geserveerd in een longdrink. We voelen je pijn, want het is niet voor niets dat een specifiek glas bij een specifieke cocktail hoort: de cocktail komt op die manier het beste tot z’n recht. In looks én vaak ook in smaak.

In een highball bijvoorbeeld: een soort brede longdrink. Rocks – daar is ‘ie weer – is dan weer een laag exemplaar, ook wel een whiskyglas genoemd. De coupe is een rond glas op een pootje (denk aan de ijscoupe!), de martini ken je inmiddels wel – het typische v-vormige glas op een pootje – en die vissenkommen voor je gin & tonic? Ook wel balloon genoemd.

Meer weten? Na het lezen van dit artikel over cocktailglazen mag je het bijna op je cv zetten.

Vlierbloesem sour cocktail met passievrucht
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

In beweging

Door naar alle termen die niet onder glas of ijs vallen, maar over de handeling tijdens het proces. Shake mag duidelijk zijn: de boel wordt flink door elkaar geschud. Bij een dry shake doe je hetzelfde, maar dan eerst zonder en erna met ijs: handig voor dat lekkere eiwitschuim. Bij een whip shake komt geen slagroom te pas, wel een klein beetje crushed ice. Bij strained komt de cocktailzeef om de hoek kijken, bij stir mag je gaan roeren en bij muddle wordt er gestampt (wat een goede mojito maakt dus).

Dus, aan de slag met deze cocktails:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.