Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dé speakeasy bars van Amsterdam voor de lekkerste cocktails

Ze werden begin jaren 10 in een mum van tijd populair: speakeasy bars. De locaties van deze cocktailbars zijn lastig te vinden; heb je er eenmaal eentje gevonden, dan moet je het geluk hebben om ook daadwerkelijk binnen te komen. Inmiddels zijn er meerdere toegankelijkere speakeasy bars te vinden in Amsterdam, die we uiteraard voor je onder elkaar hebben gezet.

Zet je schrap voor geheimzinnige plekken met de lekkerste cocktails en – in enkele gevallen – ook nog ‘s lekkere happen.

Dé speakeasy bars van Amsterdam voor de lekkerste cocktails

Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20 werden bars verborgen achter geheimzinnige deuren, omdat het drinken van alcohol veelal verboden was. Om de smaak van industriële alcohol te verbloemen, verwerkten de bartenders tijdens de drooglegging limonade en vruchten in hun drankjes. Het betekende de geboorte van de cocktail.

Het spannende zat ‘m toen vooral in het feit dat de speakeasy’s werden voorzien van alcohol door een illegaal circuit van dranksmokkelaars. De huidige speakeasy’s zijn misschien in die zin minder mysterieus, maar het concept is hetzelfde gebleven. De locaties zijn lastig te vinden, om binnen te komen moet je meestal reserveren via e-mail of een voicemail inspreken, de drank vloeit rijkelijk en de sfeer ademt de nostalgie van de klassieke jaren 20.

Door 74

Waarschijnlijk de bekendste van Amsterdam en sowieso de eerste van Nederland: Door 74. De eerste jaren een groot mysterie, want hoe kwam je er binnen? Inmiddels is er de mogelijkheid om online te reserveren. Cocktails van hoge kwaliteit en daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan.

Reguliersdwarsstraat 74

Paindemie

We komen er sowieso al vanwege de ongeëvenaarde sandwiches, maar minder bekend is de cocktailbar van Paindemie. Op de begane grond krijg je automatiek-vibes, maar in de cocktailbar alles behalve. Gedimd licht, spiegels op ‘t plafond en niet te vergeten: verrukkelijke happen voor erbij.

Kinkerstraat 112

Zum Barbarossa

Spiegelwanden zijn er ook bij Zum Barbarossa, de zwoele cocktailbar midden in het Centrum. De bar dankt haar naam aan de locatie waar meer dan 100 jaar geleden een bar huisde met dezelfde naam. Deze werd toentertijd gesloten door illegale praktijken. Inmiddels floreert de cocktailbar als nooit tevoren, inclusief happen van The Seafood Bar – van toevallig dezelfde eigenaar.

Voetboogstraat 1

Hachi

In dezelfde stijl als eerdergenoemde speakeasy’s, vinden we ook Hachi in Amsterdam. Met de leus ‘Be Hachi, be happy’ kunnen we alleen iets meer toegankelijkheid verwachten. Maar nog steeds: gedimde lichten, lekkere cocktails en bonuspunten: er kan ook gedanst worden.

Albert Cuypstraat 18

Bar Oldenhof

Van een ander kaliber – namelijk een traditionele – is Bar Oldenhof. Met enkel zitplaatsen, kundig personeel en een oldschool jazzclub-vibe kenmerkt het interieur zich door veel velvet en donker hout. Bar Oldenhof heeft signature cocktails én een deurbel voor een exclusieve entree.

Elandsgracht 84

Meer plekken in Amsterdam:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.