Redactie
Redactie Inspiratie 11 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Koken met cider: 5 heerlijke combinaties

Dé hit van de afgelopen tijd is cider (we schreven er hier al uitgebreid over). Naast dat het heerlijk is om er een glas voor jezelf van in te schenken, kun je er ook erg goed mee koken. 

Een goede vuistregel, is dat als Chardonnay goed in (of bij) een gerecht past, een fruitige cider een prima vervanging is. Wij geven je graag vijf ideetjes om mee te experimenteren:

Varkensvlees

Over het algemeen gaat (appel)cider erg goed bij varkensvlees (denk: buikspek, bacon, pulled pork), gebakken aardappeltjes en rustiek geroosterde groente.

Dit recept voor crisp cider-braised pork belly, geserveerd met hete bliksem, is niet te versmaden.

Van deze knolselderijsoep met cider werden wij direct wild: lekker met de Granny Smith appels en het meegekookte spek.

Worst

Je snapt: als cider en varkensvlees goede vriendjes zijn, dan is worst ook een goede kompaan. Vooral varkenssaucijsjes en bloedworst combineren wonderwel met cider. De worstmakers van Brandt & Levie organiseerden niet voor niets een aantal keer het Worst en Cider Fest.

Morcilla con Manzana is een bekend Spaans gerecht: bloedworst met cider en appel. Zie ook dit recept, een Nieuw-Zeelandse variant met spinazie erbij.

Vis

Je kunt cider zelfs met vis combineren (bijvoorbeeld een lekker vette makreel of zalm), maar neem dan wel een wat zachtere cider, die bijvoorbeeld niet in houten vaten gerijpt is.

Ook een fijn recept: grietfilet met cider, een idee van Jamie Oliver.

Boekweitpannenkoekjes

Ook een lekker idee: traditionele Normandische/Bretonse boekweitpannenkoeken, gemaakt met cider. Die kun je ook hartig eten, met een goede cheddar of Britse worstjes. Over kaas gesproken: cider past ook fijn bij camembert.

Je leest hier hoe je deze boekweitpannenkoeken zelf maakt (lekker met stukjes appel en peer).

Mosselen

Een bekend gerecht is mosselen gekookt in cider. Dit recept van GQ Magazine doet er ook nog eens bacon bij – een idee naar ons hart. In De Volkskrant lazen we een recept dat er ook salie aan toevoegt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.