Redactie
Redactie Inspiratie 5 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles over Chinese kool

Loop jij altijd de Chinese kool voorbij omdat je niet weet wat je er mee aan moet? Wij begrijpen het heel goed als je misschien een beetje geïntimideerd raakt door zo’n joekel van een kool. Maar geen stress, wij geven je graag wat inspiratie.

Chinese kool komt, zoals de naam al doet vermoeden, in overvloed voor in China. Maar ook in buurlanden Taiwan, Korea en Japan wordt deze kool veel geteeld en gegeten. Veel Chinese koolrecepten zullen dan ook uit dit deel van de wereld komen, maar in Europa wordt er ook genoeg lekkers mee gemaakt.

Wrap it up

Een Frans gerecht waar kool de hoofdrol in speelt is choux farci. Hierbij wordt de kool gevuld met verschillende soorten vlees en kruiden. Mocht je tijd over hebben op een druilerige zondag, dan is dit recept zeker aan aanrader.

De Poolse variant hiervan heet golblaki en wordt gevuld met rijst, varkensgehakt en gestoofd in tomatensaus. Als je zin hebt in comfort food, is dit wat je moet maken.

Azië

Chinese kool heeft de laatste jaren de culinaire wereld veroverd in de vorm van kimchi, een Koreaans bijgerecht waarbij de kool wordt ingelegd in zout, chilipepers en kruiden.

Heerlijk bij een Koreaanse barbecue, maar ook als topping op een burger. Mocht de kimchi je nu al weer de neus uit komen, dan is het misschien tijd om dit recept voor witte kimchi eens te proberen!

In Japan worden bij ongeveer elke maaltijd pickles geserveerd, wederom ingemaakte groenten. De Japanse versie, tsukemono, dient vooral voor het opfrissen van je smaakpalet, tussen de vele kleine en goddelijke gerechtjes die je vaak op je bord krijgt.

Frisse salade

Met lekker weer heb je misschien meer zin in een frisse salade. Ook dan zit je met de Chinese kool helemaal goed.

Zo kan je voor een simpele coleslaw op basis van mayonaise en azijn ook prima Chinese kool gebruiken. Maar tegen deze knapperige salade met pittige pindadressing zeggen wij ook absoluut geen nee.

napa cabbage, Chinese cabbage, on wooden background

Snel klaar

Een van onze go-to recepten is een beetje een mix tussen Aziatisch en Hollands en staat binnen een mum van tijd op tafel. Snijd de kool in repen en bak in en grote wok met een teentje knoflook. Schuif de kool zodra deze is geslonken naar de zijkant van de wok, en bak aan de andere kant wat rundergehakt rul.

Roer alles door elkaar en voeg wat kerriepoeder en een scheutje sojasaus toe. Serveer met rijst of aardappelpuree.

napa cabbage, Chinese cabbage, on wooden background

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.