Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Chinese koolsteaks met sambalboter en seroendeng

Dit vega(n) gerecht heeft alles: het vlezige van de geschroeide Chinese koolsteaks, pit en zuren van de sambalboter (met een vleugje limoen) en een krokante topping in de vorm van seroendeng.

We schroeien de Chinese koolsteaks eerst in een gietijzeren pan en zetten die daarna in de oven. Check dus even of je een pan hebt die in de oven kan.

Verder gaan we de koolsteaks opbinden, zoals je dat met een gewone steak ook weleens doet. Dat is niet voor de show, maar om ervoor te zorgen dat de bladeren goed bij elkaar blijven tijdens het bakken.

Chinese koolsteaks met sambalboter en seroendeng
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chinese koolsteaks met sambalboter

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Was de Chinese kool goed. Bind stukjes keukentouw op vier plekken om de kool, met ongeveer 5 centimeter ertussen (afhankelijk van de grootte van de kool die je hebt, anders maak je de tussenruimte kleiner). Het is het makkelijkst om links en rechts van het midden te beginnen. Het doel hiervan: als je nu vier dikke plakken (“steaks”) van de kool snijdt, blijven de bladeren bij elkaar zitten. Het touwtje zit dan ongeveer halverwege de plak (check eventueel hier hoe Chez Jorge dat doet).

Bind om elke koolsteak nog drie à vier stukjes touw om alle blaadjes bij elkaar te houden. Je zult merken dat het bovenste gedeelte van de kool iets minder stevig is; dus wees daarmee iets voorzichtiger. De steak die je van het onderste deel van de kool snijdt, heeft waarschijnlijk een hard stukje (het “kontje”), dit kun je eraf snijden.

Verhit de gietijzeren koekenpan op hoog vuur tot ‘ie begint te roken en voeg dan een scheutje zonnebloemolie toe. Bak de steak aan één kant goed aan, gedurende 4 tot 5 minuten. Draai de steak voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. Zet daarna de pan in de voorverwarmde oven en laat de steak daar nog 5 minuten garen.

Maak ondertussen de sambalboter door de sambal oelek en de sesamolie met een vork door de zachte boter te prakken. Rasp de schil van de limoen en roer die ook door de sambalboter. Bewaar de vrucht.

Serveer de Chinese koolsteaks warm en besmeer ze met een flinke lik van de sambalboter. Bestrooi met de seroendeng, de bosui en een snuf zeezoutvlokken. Snijd de limoen in partjes en serveer die bij de Chinese koolsteaks, om erover uit te knijpen.

Culy Homemade: spitskool van de bbq met umamiboter

Chinese koolsteaks met sambalboter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.