Alles over Chinese kool: de alleskunner die je veel te lang hebt genegeerd
Loop jij ook standaard langs de Chinese kool in de supermarkt, omdat je geen idee hebt wat je ermee aan moet? Snappen we. Zo’n enorme, bleekgroene unit ziet er misschien intimiderend uit, maar geloof ons: het is tijd om deze groente een vaste plek in je koelkast te geven. Chinese kool is namelijk zacht, veelzijdig, betaalbaar én verrassend lekker.
Of je nu Aziatisch wil koken, op zoek bent naar comfortfood of gewoon snel iets op tafel wil toveren – deze alleskunner doet het allemaal. We vertellen je alles wat je moet weten over Chinese kool: wat het is, hoe je het bewaart én natuurlijk wat je er allemaal mee kunt maken. (Spoiler: véél.)
Wat is Chinese kool?
Chinese kool is een langwerpige koolsoort met knapperige, witte nerven en lichtgroene, zachte bladeren. Oorspronkelijk komt ‘ie uit – je raadt het al – China, waar ‘ie al duizenden jaren wordt gegeten. In het Chinees heet het letterlijk ‘witte groente’. Tegenwoordig is Chinese kool niet alleen in China populair, maar ook in Korea, Japan en dus zelfs ook Europa.
De smaak is mild en lichtzoet, de textuur lekker stevig maar sappig. Ideaal dus als je een groente zoekt die niet meteen slinkt in de pan, maar wel makkelijk smaken opneemt. Bovendien is ‘ie vaak lekker goedkoop, groot van formaat en boordevol vitamine C.
Klinkt als de ideale groente dus!
Kortom: onderschat deze groene reus niet – hij heeft veel meer in z’n mars dan je denkt.
Egg drop soup: de Chinese soep die je binnen 10 minuten op tafel hebt
Hoe bewaar je Chinese kool?
Chinese kool is niet alleen veelzijdig, maar ook een ster in de koelkast. Mits je ‘m goed behandelt, blijft deze groente verrassend lang vers en knapperig. Ideaal dus voor als je niet meteen weet wat je ermee wilt maken, maar ‘m alvast in huis wil halen.
Het beste bewaar je Chinese kool in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade. Laat de kool bij voorkeur heel tot je hem gaat gebruiken: gesneden stukken verleppen namelijk sneller.
Een hele kool blijft makkelijk 1 tot 2 weken goed. Heb je ‘m eenmaal aangesneden, bewaar de rest dan in een afgesloten bakje met een velletje keukenpapier erin – zo blijft hij nog een paar dagen fris.
En heb je ineens toch teveel gesneden? Geen stress: wok het kort en vries het in, of verwerk het de volgende dag in een salade, soep of roerbakgerecht.
Hoe gebruik je Chinese kool in een recept?
Je kunt Chinese kool op ontelbare manieren bereiden: roerbakken, stoven, rauw eten, fermenteren, vullen, grillen of inmaken. Hij voelt zich thuis in allerlei keukens: van Azië tot Europa en zelfs in een simpele Hollandse stamppot als je dat wil.
Chinese kool slinkt niet heel erg en blijft altijd lekker sappig. Ideaal dus voor maaltijden waarbij je een beetje bite wil behouden. Gebruik ‘m als vervanger voor spitskool, witte kool, sla of paksoi en ontdek wat het beste werkt in jouw keuken en recepten.
Hieronder zetten we onze favoriete recepten op een rij, met een kleine knipoog naar verschillende wereldkeukens.
Aziatisch smaakbommetje
De Aziatische keuken is dol op Chinese kool, en dat is niet zonder reden. De zachte smaak combineert namelijk perfect met pittige, zoute en gefermenteerde smaken. Deze recepten bewijzen dat:
- Kimchi: Dé klassieker. In Korea wordt Chinese kool gefermenteerd met zout, chili, knoflook en gember. Perfect als bijgerecht, op een rijstbowl of zelfs op een burger.
- Witte kimchi (baek kimchi): Geen zin in pittig? Ga voor deze milde variant, die frisser en lichter van smaak is.
- Tsukemono: In Japan worden bij vrijwel elke maaltijd pickles geserveerd. Deze ingelegde kool is zuur, lichtzoet en heerlijk als palate cleanser tussen gerechtjes door.
- Snelle wok: Bak reepjes Chinese kool kort met knoflook, gember, sojasaus en sesamolie. Voeg tofu, garnalen of kip toe voor een complete maaltijd.
- Maak er koolrolletjes van voor een ‘gezonde’ Vietnamese loempia.
Europese comfortklassiekers
Niet alleen in Azië is Chinese kool populair: ook in Europa maken we er heerlijke gerechten mee. Comfortfood alert!
- Choux farci (Frankrijk): Een klassiek Frans gerecht waarbij koolbladeren worden gevuld met gehakt, kruiden en rijst en vervolgens worden gestoomd of gestoofd.
- Gołąbki (Polen): Poolse koolrolletjes gevuld met gekruid varkensgehakt en rijst, gestoofd in tomatensaus. Zacht, smeuïg en perfect voor gure dagen.
- Italiaanse twist: Vervang lasagnebladen door koolbladeren voor een low-carb lasagne. Lekker met een ricotta-spinazie vulling.
- Als (vega) steak: maak eens Chinese koolsteaks met sambalboter en seroendeng.
@myfrenchspatula 🥬 Choux farcis – stuffed cabbage 🥬 Probably not teaching anything new to the French community over here 😂 but this is something I wanted to learn to make since it’s an all-time French traditional recipe! The one you would eat from your grandma (if she was French) 😎 Full recipe in my Instagram account #myfrenchspatula #cabbage #chouxfarcie #traditionalfood #stuffedcabbage
♬ Piano Sonata No. 16 in C Major, K. 545 “Sonata facile”: II. Andante – Mao Fujita
Zin in fris? Maak een salade van Chinese kool
Chinese kool is rauw ook hartstikke lekker – en knapperig. Ideaal dus voor in een salade.
- Coleslaw met een Chinese twist: Maak een frisse coleslaw met Chinese kool, wortel, een simpele dressing van mayo, azijn en mosterd. Heerlijk bij de BBQ of op een broodje pulled chicken.
- Aziatische koolsalade met pindadressing: Meng fijngesneden kool met lente-ui, koriander, komkommer en een spicy pindadressing (denk: pindakaas, sojasaus, limoen en een drupje honing). Top af met geroosterde pinda’s en je hebt een salade die je zelfs in de herfst wil eten.
- Altijd goed: een Aziatische maaltijdsalade met Chinese kool en kroepoek. Knapperig tot de laatste hap!
Nu al zin in Chinese Kool?
- Chinese koolsteaks met sambalboter en seroendeng (de lékkerste vegan steak!)
- Culy’s favoriete ‘loempia’: Gezonde Vietnamese ‘loempia’ van Chinese kool met garnalen
- Aziatische maaltijdsalade met Chinese kool en kroepoek (heerlijk in de zomer)
