Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 14 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Besteltip: de verse pasta van La Spaghettata (Amsterdam) is buiten categorie

Dat er maar weinig boven een portie huisgemaakte pasta gaat, hoeven we je niet vertellen. Toch zit er ook in de categorie verse pasta heel wat verschil in kwaliteit, zo blijkt. Die versie van de supermarkt vonden we bijvoorbeeld altijd al wel behoorlijk lekker, maar toen we de verse pasta van La Spaghettata proefden moesten we wel concluderen: dit is buiten categorie.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

La Spaghettata in een notendop

La Spaghettata is een klein Amsterdams bedrijfje dat wordt gerund door William en Constance. Constance noemt William ‘de beste kok van de stad’. De Italiaan is afkomstig uit Rome en heeft een onuitputtelijke passie voor koken en eten. Van kinds af aan keek hij bij zijn grootmoeders al af hoe pasta maken in zijn werk gaat: “Mijn grootmoeder heeft me alles uitgelegd, zelfs toen ik amper vijf jaar oud was”. Als je weet dat hij later op zijn beurt 11 jaar lang de keuken bestierde in Italiaanse restaurants, kun je gerust concluderen: die man weet van pasta.

Een jaar geleden vond hij het tijd om zijn pastaskills niet alleen te laten proeven door vrienden en kennissen, maar ook door een breder publiek. Samen met Constance bedacht hij een concept waarmee mensen de pasta kunnen bestellen (van maandag tot woensdag) en aan huis geleverd krijgen (maandag en dinsdag in de week erop). Voorlopig is dat alleen nog maar in Amsterdam, maar hou vooral je ogen open: de plannen om uit te breiden liggen reeds op tafel.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dit is wat je kunt verwachten

Wat je kunt verwachten? Ten eerste een persoonlijke levering per fiets. “Dat is mijn sport”, zegt William, die zijn ingrediënten hoogstpersoonlijk langsbrengt. Het geeft aan hoe persoonlijk ze bij La Spaghettata te werk gaan en daarmee hebben ze onze charmes eigenlijk al een beetje gewonnen.

Wij krijgen vier verschillende soorten huisgemaakte pasta: trofie, caramelle, spaghetti al nero di sepia en orecchiette al nero di sepia. Hoe vaak eet je nou handgemaakte orecchiette met inktvisinkt? Of caramelle, die gevuld blijken te zijn met Nederlandse aardappelen, Parmezaan, nootmuskaat en mortadella? Wij in ieder geval niet zo vaak.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bisque di gamberi en pistachesaus

Daarnaast krijgen we ook twee potjes saus toegestopt: een bisque op basis van garnalen en een groene crème van pistache. Wanneer we die laatste aanpakken, kunnen we ons niet ontdoen van de indruk dat we puur goud in handen hebben. Siciliaans goud welteverstaan, van de beste pistachenoten die er op het eiland te vinden zijn: de Pistacchio del Bronte DOP.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tot slot zit er ook een minuscuul pakketje bij de bestelling. Dat blijkt bottarga te zijn: die gedroogde harderkuit die je over je pasta gaat raspen. Kenners weten al: dit is een delicatesse pur sang.

Je snapt: we zijn al behoorlijk positief wanneer we de bestelling in ontvangst nemen, maar het echte feestje moet nog komen.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Minimaal werk, grote winst

En dat feestje zit ‘m niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de minimale bereidingstijd die je aan het klaarmaken ervan hebt. Eén pan met pastawater, een andere pan voor het opwarmen van de saus en hop: je bent klaar.

Dat maakt de pasta van La Spaghettata een dankbare verwennerij op van die dagen waarop je eigenlijk niet wil koken, maar ook wanneer je gasten over de vloer hebt en zelf geen uren in de keuken wilt hangen. Wij zouden een bestelling bij La Spaghettata trouwens gerust bewaren voor een speciale gelegenheid: zo luxueus voelt het aan.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Met liefde

Tot slot: of de smaak voldoet aan de verwachtingen? Nou en of. Enerzijds proef je de kwaliteit van de zorgvuldig uitgekozen ingrediënten: de bite van de pistachenootjes verraadt bijvoorbeeld een ongekende versheid en de bottarga geeft op een subtiele maar uitgesproken manier een luxueus laagje umami aan de pasta met garnalen. De caramelle hebben dan weer ons culinair hart veroverd door hun chewy bite en die verslavende vulling.

Anderzijds proef je ook gewoon de liefde die in het eten gestopt zit – daar kun je nou eenmaal niet omheen. Immers: wanneer de kunst van het pasta maken al generaties lang in de familie zit, wanneer de pasta vervolgens met de hand wordt gedraaid tot kleine kunstwerkjes en wanneer die tot slot ook nog eens per fiets voor je deur wordt geleverd dan snap je wel: daar kan geen supermarktpasta tegenop.

Pasta van La Spaghettata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bestellen bij La Spaghettata

Bestellen bij La Spaghettata kan op wekelijks van maandag tot woensdag, de levering gebeurt op maandag en dinsdag de week nadien. Check de Instagrampagina van La Spaghettata voor meer informatie. 

Nogmaals: voorlopig leveren ze enkel nog in Amsterdam, maar William en Constance bekijken de volop om de bezorgregio uit te breiden. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.