Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Variaties op de Baskische ‘burnt’ cheesecake: de makkelijkste cheesecake ooit

De Baskische burnt cheesecake kwam op, overwon en is hier om te blijven. Hadden we tien jaar geleden nog geen idee dat een verbrande cheesecake zo ontiegelijk lekker kon zijn, inmiddels neemt ‘ie een plek in op menig menukaart. Maar wist je dat je ook met deze cheesecake volop kunt variëren?

Van chocola tot eentje met labneh: deze cheesecake-trend gaat voorlopig helemaal nergens heen.

Variaties op de Baskische ‘burnt’ cheesecake

We verwelkomden ‘m vele jaren geleden met open armen: de New York cheesecake. Vol enthousiasme gingen we aan de slag met een bodem, een vulling en vaak ook nog een topping of coulis. Totdat daar deze Baskische burnt cheesecake om de hoek kwam kijken: een elegante, geminimaliseerde versie met – letterlijk – een randje: een licht-verbrande bovenlaag, die de cheesecake nét even die speciale touch geeft.

Wil je wel cheesecake, maar geen volledige taart? Dit is de tip

Mini cheesecakes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smaken

We houden van de Baskische burnt cheesecake door z’n elegante smaak. Maar wanneer je er een smaakmaker aan toevoegt, kan ‘ie de boel naar een heel andere level tillen. Een hoger level, in dit geval. Wat dacht je van een burnt cheesecake met citroen? Of voeg eens wat zest toe van een sinaasappel of mandarijn. Ook erg lekker: schraap een vanillestokje leeg boven het beslag, of vervang wat suiker met honing.

Kaas

Ben je in voor een experiment? In dit interview met Michelin adviseren chefs om ook eens echte hartige kazen te gebruiken in plaats van alleen creamcheese. Denk aan blauwe kaas of Parmezaanse kaas. Sowieso kan je cheesecake na het lezen van dit interview niet meer mislukken. Probeer dit supermakkelijke recept maar eens met gorgonzola én zonder bloem.

Hoofdingrediënt

Zonder bloem, dat is dus mogelijk. Maar wat ons ook wel kan bekoren is de versie van kookboekenauteur en chef Merijn Tol. Zij is namelijk zo slim geweest om de roomkaas volledig te vervangen door labneh, de verslavend lekkere labneh. Door deze romige uitgehangen yoghurt wordt de cheesecake zijdezacht en niet te zoet. Ook verrassend: in dit recept van Epicurious krijgen zoete aardappelen een belangrijke rol in de smaak en structuur.

Toppings

Uiteraard zijn ook de mogelijkheden qua toppings eindeloos. Om het elegante imago van de burnt cheesecake hoog te houden, gaan we voor wat verrassende keuzes. Zo kwam Nigella Lawson met een wel heel originele: een saus van drop. Ook leuk: deze versie met gekarameliseerde kaki’s.

Kleine versies

Heb je nu in één keer enorme zin gekregen in burnt cheesecake – we kennen het – maar geen zin in een groot exemplaar? Maak dan mini-versies zodat je ze helemaal alleen, of vooruit, met iemand anders, stuk voor stuk naar binnen kunt schuiven. Ons recept voor mini Baskische burnt cheesecakes is een hit!

Meer cheesecake recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.