Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 6 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Van haverkoekjes tot kaviaarcrème: dit zijn onze favoriete Zweedse delicatessen van IKEA

Op de Culy-redactie zijn we niet vies van een uitstapje naar de IKEA. Nadat we uren door de showrooms hebben geslenterd, vertrekken we weer met een kofferbak vol nieuwe hebbedingetjes, maar – en daar kun je van op aan – óók met tas vol heerlijke Zweedse delicatessen. Wat we het liefst meenemen van de Swedish Food Market? Dat vertellen wij je hier.

Maak maar vast een boodschappenlijstje aan!

Onze favoriete delicatessen van IKEA

De Swedish Food Market van Ikea mag van ons best meer liefde krijgen. Want de Zweedse delicatessen van de meubelgigant vind je niet zo snel in de Nederlandse supermarktschappen. Er zitten namelijk parels tussen die je alleen in Zweden kunt krijgen. Dus als je toch bij IKEA bent, waarom zou je dan níét wat van die heerlijke Zweedse delicatessen in huis halen?

1. Krokante haverkoekjes

Dat wij op de Culy-redactie fan zijn van Zweedse haverkoekjes is geen verrassing. Want naast dat we deze krokante koekjes graag zelf maken, slaan we ook altijd een aantal pakken in. Onze favoriet is die met chocolade, heerlijk voor bij de koffie. Of zoals de Zweden zeggen voor bij de fika; dat betekent bijpraten onder het genot van koffie en koekjes.

Zweedse havermoutkoekjes
Bron:

2. Gebakken uitjes

In de supermarkt vind je genoeg soorten gebakken uitjes. Dus wat maakt deze gebakken uitjes van de IKEA nou zo speciaal? Wij leggen het je haarfijn uit. In de supermarkt en in de toko vind je vooral gebakken uitjes die erg klein gesneden zijn. Perfect voor bij rijstgerechten natuurlijk, maar soms geldt de regel: hoe groter hoe beter. En die van de IKEA zijn wél groot. En dat maakt ze perfect als topping voor hotdogs, maar ook salades, broodjes en zelfs pastagerechten.

Zelf gefruite uitjes maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Siropen

Uitgekeken op alle limonades en siropen uit de supermarkt? Neem dan eens een fles siroop mee van IKEA. Onze favoriet? Daar zijn wij nog niet over uit, want ze zijn allemaal lekker op hun eigen manier. Bosbes, vlierbes en vossenbes, maar ook rabarber. Wij nemen ze ‘t liefst allemaal mee naar huis.

4. Kalles kaviaarcrème

Ja, echt: in deze tube zit geen mayonaise, maar viskuit. In Zweden is Kalles een must-have in de koelkast en wordt het gezien als een van dé culinaire souvenirs die je moet meenemen uit Zweden. Maar de kaviaarcrème kun je dus ook gewoon bij IKEA halen, dat scheelt. Serveer ‘t net zoals de Zweden op een krokant sneetje roggebrood met een hardgekookt ei. Lekker!

5. Daim chocolade-amandeltaart met karamel

Niet alleen in België en Zwitserland koop je lekkere chocolade, want in Zweden kunnen ze er ook wat van. En dat wordt bewezen met Daim. Deze chocolade heb je misschien weleens voorbij zien komen in de Nederlandse schappen of in het IKEA restaurant. Daar kun je namelijk ook een puntje van deze Daim chocolade amandeltaart kopen. Maar deze taart met krokante stukjes karamel en amandel vind je ook in het diepvriesvak. Meenemen dus.

6. Perendrank

Ben je nog op zoek naar het perfecte zomerdrankje? Probeer dan eens deze verfrissende perendrank met koolzuur. Dit fruitige drankje is perfect voor bij de picknick of een barbecue. Iets te vieren? Dan is de perendrank lekker als alcoholvrij glas bubbels.

7. Zweedse balletjes

Voor wie het nog niet wist: de Zweedse balletjes uit het IKEA restaurant kun je ook gewoon vinden in het diepvriesvak van de Swedish Food Market. Je kunt kiezen uit vegetarisch, kip en de klassieke versie met half-om-half gehakt. Ook handig: hierbij kun je ook de befaamde roomsaus kopen. Superhandig voor wanneer je een snelle doordeweekse maaltijd op tafel moet zetten. Of wanneer je gewoon zin hebt in Zweedse balletjes.

Zweedse gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nog meer lekkers uit Zweden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.