Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Bucatini: lange, holle spaghetti (ideaal voor saus!)

Wil je met je spaghetti lekker veel saus opslurpen? Dan is bucatini dé pasta voor jou. Deze dikke spaghetti-achtige strengen zijn hol vanbinnen. Ideaal om lekker veel pastasaus op te nemen.

Lange, holle spaghetti

Bucatini wordt soms ook wel perciatelli genoemd. De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent. En dan hebben we nog bucato: dat betekent doorboord of doorgeprikt. Net als perciato, waar de andere benaming van deze pasta vandaan komt. Je kunt het zien als lange, holle spaghettislierten. Ze zijn dan ook nét even wat dikker dan broertje spaghetti.

De meeste andere soorten pastalinten, zoals tagliatelle, papardelle en fettuccine, worden gemaakt door lange pastavellen in stroken te snijden. Zo niet deze pasta: daarvoor wordt het pastadeeg door een soort gehaktmolen geperst, in lange holle buisjes.

Wanneer bucatini in korte stukjes wordt gesneden – ter grootte van penne – spreken we trouwens over ziti.

bucatini alla amatriciana

Wat maak je met bucatini?

Heel traditioneel is het om bucatini alla amatriciana te serveren: een saus die ook wel met penne of spaghetti wordt gecombineerd. De saus wordt gemaakt van varkenswang, San Marzano-tomaten, witte wijn, chilipeper en zwarte peper. Zijn naam dankt de saus aan Pecorinokaas uit Amatrice, een gemeente in het midden van Italië.

De pasta wordt in Italië ook veel met boterige sauzen gecombineerd, maar daarnaast ook met panchetta of ansjovis.

bucatini panchetta

Recepten om zelf te maken

Jamie Oliver maakt bijvoorbeeld een lekkere bucatini met ansjovis en courgettebloemen. Of de fantastische versie met aubergine en Gorgonzola van Spaghetteria, waarvan Francesca Kookt het recept heeft gescoord.

Zin in Sea food? Combineer de pasta met mosselen, zoals in dit recept van Uit Pauline’s Keuken. Maar je kunt er ook een goede spaghetti & meatballs mee maken. Eh, bucatini & meatballs, that is

bucatini pasta

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.