Redactie
Redactie Diner 18 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Bucatini all’amatriciana

Naast pesto, arrabiata en puttanesca heb je een aantal klassieke pastasauzen die al jarenlang bestaan. Eén daarvan is de Romeinse amatriciana, gemaakt met tomaten, wangspek en Pecorino. Delizioso!

Eerst even een lesje geschiedenis, want hoewel de saus als Romeins wordt beschouwd komt hij oorspronkelijk uit het dorpje Amatrice. Hier werd het een variatie op de eerder bekende pasta gricia, gemaakt met alleen gepekeld wangspek (of guanciale zoals de Italianen het zo mooi zeggen) en Pecorino-kaas.

Later werd ook tomatensaus toegevoegd, wat resulteerde in de saus zoals we ‘m nu kennen. En waar hij in Amatrice traditioneel nog wordt gegeten met spaghetti, maakten ze er in Rome een klassieker van met bucatini. Dit is een soort holle spaghetti die de saus heerlijk voor je opslurpt waardoor hij nog smaakvoller wordt.

Om ‘m zelf te maken heb je natuurlijk pasta nodig en gepekeld wangspek. Veel superbucatini pastamarkten verkopen tegenwoordig zowel spaghetti als bucatini, maar voor wangspek zul je waarschijnlijk iets meer moeite moeten doen. Kan je het niet vinden? Vervang het dan door in blokjes gesneden pancetta (niet de dunne plakjes).

Recept

Verwarm een grote koekenpan (een hapjespan kan ook) met een scheut olijfolie en bak hierin het spek krokant. Dit duurt een minuut of 5. Breng op smaak met zwarte peper en chili flakes naar smaak, en voeg ook de ui en knoflook toe. Fruit een paar minuten mee totdat de ui glazig wordt en de knoflook begint te geuren.

Voeg de tomatenblokjes toe aan de koekenpan en roer goed. Laat 20-30 minuten sudderen totdat de saus mooi dik begint te worden. Zet ondertussen een ruime pan met water op het vuur en breng aan de kook. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met een beetje zout of suiker.

Kook de pasta met een flinke snuf zout twee minuten korter dan volgens de verpakking, giet af en bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de pasta door de saus en voeg het kookvocht toe. Roer goed en laat nog een paar minuten sudderen totdat de pasta de gewenste garing heeft en de saus weer mooi dik.

Serveer de pasta all’amatriciana met de geraspte Pecorino en eventueel wat extra zwarte peper.

bucatini alla amatriciana

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.